Galéria

Tehetségmentor program

VÍZIÓNK

Számos tehetséges hazai fiatal már a középiskolát követő továbbtanulás, pályaválasztás során elvész, ezért a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egy olyan kortárssegítő hálózat kiépítését indította el, ami segít elérni, és a felsőoktatásba történt bekerülést követően felkarolni a középiskolai tehetségeket. A Tehetségmentor Program centrumában azok a tehetséges fiatalok állnak, akiket már a középiskolában azonosítanak, és akiket a Programnak köszönhetően az oktatók, valamint a kutatók mellett kortárs mentorok is segíteni fognak abban, hogy a felsőoktatásba bekerülve kibontakoztathassák a tehetségüket.

A PROGRAM FELÉPÍTÉSE

Az általunk létrehozott kortárssegítő hálózat összekapcsolja a tehetséggondozás szereplőit - a középiskolákat, a felsőoktatási intézményeket és azok tehetséggondozási programjait, az OTDK-t, a kari TDK-kat, szakkollégiumokat – az elsőéves hallgatókkal. A struktúráját tekintve két szintből álló hálózatban minden intézményben foglalkoztatunk „tehetségmentorokat”, és „tehetségkoordinátorokat”. A mentorok feladata alapvetően egy intézményen kívüli és egy intézményen belüli tevékenységi körre oszlik. Előbbi a középiskolákkal való kapcsolattartást, a középiskolai osztályfőnökök és tanárok általi ajánlások megszervezését, valamint a felsőoktatás elérésében segítséget jelentő „előmentorálást” foglalja magában, míg utóbbi azon lehetőségeknek, oktatóknak a megismertetése velük, amik, és akik segíteni tudnak abban, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, valamint a kutatómunkához és a kiemelkedő szakmai tevékenységhez nyújtott támogatást,szakmai mentorálást. A mentorok a jelenleg is jól működő gyakorlatok, organizmusok összefogásával és egységes struktúrába való illesztésével segítik megakadályozni a tehetséges hallgatók lemorzsolódását. Feladatkörüket és a program részleteit - alkalmazkodva a régiós specifikumokhoz - lokális szinten, nem pedig centralizáltan határozzuk meg (más-más sajátosságokkal kell szembenézni egy fiatalnak az ország különböző régióiban). Tevékenységüket intézményi szinten az utóbbiak, vagyis egy-egy „tehetségkoordinátor” fogja össze. A tehetségmentorokkal és a tehetségkoordinátorokkal szemben követelmény, hogy maguk is részt vegyenek valamilyen felsőoktatási tehetséggondozásban, hiszen ez biztosítja hitelességüket a középiskolák, a „mentorált” hallgatók, valamint a tehetséggondozást végző oktatók előtt egyaránt.

Első lépésként a 2015/2016-os tanév őszi félévében a konvergencia régió négy intézményében (Debreceni Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem) valamint egy határon túli régióban (Kárpátalján) indult útjára a program 2015. november elsejével, valamint hozzáláttunk egy Tehetségportál elkészítéséhez. A Kárpátaljai részvétel különösen azért fontos a számunka, mivel a projekt kapcsán is egységes Kárpát-medencei felsőoktatási térségben gondolkodunk, vagyis kiemelt célunk, hogy a határon túli magyar lakta területeken is jelen legyen a HÖOK Tehetségmentor programja. A magyarországi intézmények tudatosan az ország különböző részeiről kerültek kiválasztásra, hogy eltérő regionális mintákat és specifikumokat tükrözzenek, hiszen ez kulcsfontosságú a sikerességéhez. A pilot szakasz eredményeit és tapasztalatait kiértékelve a program következő fázisában a 2016/17-es tanévben az országos lefedettség elérésének érdekében az intézményi keretekről a régiós szintekre helyezzük a működést.

Mentoraink képzése

A kiválogatott mentorok, akik maguk is rendelkeznek valamilyen tapasztalattal a tehetséggondozás területéről (pl. TDK részvétel, vagy éppen szakkollégiumi tagság) még a munkájuk megkezdése előtt szakmai képzéseken vesznek részt, amelyek alapvetően a hazai tehetséggondozás rendszerének bemutatását, a kortárssegítés alapjait, valamint az ehhez, és a felkereső tevékenységhez szükséges legfontosabb kommunikációs ismereteket tartalmazzák. Ezen alkalmak során a résztvevők részletekbe menően megismerkedtek a program céljaival, működésével, valamint a sikeres lebonyolításához szükséges információkkal. A kommunikációs ismeretek mellett fontos, hogy a nem formális középiskolai órák megtartásához szükséges tréningtechnikákat, valamint a vonatkozó pedagógiai és pszichológiai ismereteket is elsajátítsák.

Középiskolai felkereső tevékenység

December és február között félszáznál is több középiskolába látogattunk el az ország különböző szegleleteiben a legnagyobb városoktól a legkisebb települések iskoláiig. Ezen alkalmak célja az volt, hogy bemutassuk a programot a köznevelésben tanuló diákoknak, valamint olyan nem formális módszerekkel próbáljuk meg a bennük szunnyadó tehetséget kibontakoztatni, amely aztán a későbbiekben is segíteni fogja őket tanulmányaik során. Az órákat követően a fiatalok jelentkezhetnek a programba (amelyet egy kiválogatás követ), valamint kérdezhetnek a mentoroktól bármilyen felsőoktatással kapcsolatos témában.
A 2016/17-es tanévben terveink szerint 140 hazai középiskolába visszük el a programot. Ezen alkalmak során mindenhol két mentor vezeti be diákokat a tehetségek útjának rejtelmeibe a felsőoktatásban. A visszajelzések alapján ezek az alkalmak nagy segítséget, és orientációt jelentenek a diákoknak. Az említett órák során nagyságrendileg kétezer fiatalnak mutattuk be a HÖOK Tehetségmentor programját a mögöttünk hagyott tanévben.

 

Élménynapok

A középiskolások számára nyújtandó mentorálás kapcsán alapvetően a motiválás és az érettségire, valamint a felsőoktatási tanulmányokra való felkészüléshez biztosított segítségnyújtás a meghatározó. Ennek során a mentorok felsőoktatási élménynapokat szerveznek a tavasz során a programba beválogatott középiskolások számára. Ezen alkalmakon nem csak a felsőoktatási intézményeket mutatjuk be a diákoknak, hanem lehetőségük nyílik szemináriumokra, vagy éppen laborokban tartott órákra becsatlakozni. Szemben az intézményi nyílt napokkal itt mindössze néhányan vannak jelen a mentoraik társaságában. Így testközelből láthatják azt, hogyan zajlik a tehetségek útja a felsőoktatásban. Az Élménynapok során a hasznos ismeretek és élmények mellett plusz motivációval gazdagodnak a diákok.

Régiók

Észak-Alföldi régió (Megvalósító: Debreceni Egyetem, Nyíregyházi Egyetem) Észak-Magyarországi régió (Megvalósító: Eszterházy Károly Egyetem, Miskolci Egyetem) Szegedi régió (Szegedi Tudományegyetem, Kecskeméti Főiskola – Szolnoki Főiskola) Észak-Nyugat Magyarországi régió (Dunaújvárosi Egyetem, Pannon Egyetem) Észak-Nyugat Magyarországi régió - Nyugat-Dunántúli rész (Széchenyi István Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem) Dél-Dunántúli régió (Megvalósító: Pécsi Tudományegyetem, Kaposvári Egyetem)
Fontos, hogy a Program határon túli lábait is tovább erősítsük, így a kárpátaljai alprogram mellett hasonló modell szerint (egy helyi partnerszervezet által a magyar nyelvű középfokú oktatási intézményekben megvalósuló felkereső tevékenység, köz- és felsőoktatásban történő kortárssegítés, valamint egy tematikus élmény- és felkészítő tábor megszervezése) a következő tanévtől megjelenünk a Vajdaságban és a Partiumban is. Az elsőéves mentoráltak esetében a jövőben nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a regionális együttműködések, régiós szakmai és szellemi műhelyek kialakításában. A tehetséges fiatalok közötti diskurzus, és az intézményeken átívelő közös gondolkodást erősíthetésének lehetséges eszközei lehetnek pl. interdiszciplináris, vagy a régiós specifikumokra fókuszáló kerekasztal-beszélgetések, vagy éppen konferenciák, amelyek lehetőséget biztosítanának az elsősök számára, hogy kipróbálják magukat „élesben” egy konferencia előadójaként. A régiós szakmai műhelyek fővédnökének minden esetben egy-egy kiemelkedő oktatót kérünk fel.

 

A Tehetségmentor program a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósult meg.

 

ntp logo uj2

Eseménynaptár

Január 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)