Galéria

A HÖOK kutatásai is alátámasztják: ösztöndíjreformra szükség van

2015. november 23., hétfő 16:29

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015 tavaszán számos, a hallgatók élethelyzetét, életkörülményeit vizsgáló kutatói munkát kezdett meg. Ezen területekről a 2015. november 20-án tartott sajtótájékoztatón a hallgatók bevétel-, illetve kiadásszerkezetére vonatkozó reprezentatív adatgyűjtést, valamint a felsőoktatásban elérhető étkezési lehetőségek feltérképezésére irányuló kutatásokat ismertettük.

A Magyar egyetemisták és főiskolások anyagi, jövedelmi körülményei

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók bevétel- illetve kiadásszerkezetének vizsgálata kimutatta, egy hallgató átlagosan havi mintegy 50 000 forint bevétellel rendelkezik. Az is kiderült, hogy a hallgatóság bevételeinek több mint felét lakhatásra (átlagosan 26 000 forint), egynegyedét étkezésre (átlagosan 16 000 forint) költi, a fennmaradó összeg marad az egyéni szükségletekre.vezetpkepzo 2015osz logo 0072

Ezen bevételek csupán csekély részét teszik ki a különböző ösztöndíjak. A felmérés szerint a korábbi évekhez képest jelentős mértékben nőtt a szülői támogatásra (körülbelül a hallgatók háromnegyede támaszkodik rá) és az egyéni munkavállalásból származó jövedelmekre való utaltság aránya. A szülőktől való anyagi függés negatív hatással van a felzárkóztatásra is, hiszen a család kedvezőtlen anyagi helyzete gátolhatja a hallgató felsőoktatásban való részvételét.

Tovább a zárójelentésre

 

A felsőoktatási intézményekben elérhető étkezési lehetőségek feltérképezése

Az országos, felsőoktatásban elérhető étkezési lehetőségek felmérései arra hívják fel a figyelmet, a különböző intézmények, karok nem azonos minőségben és választékban elégítik ki az igényeket. A választékon keresztüli nevelés szerepe alapvető, vagyis könnyen elérhetővé kell tenni és közel kell hozni az egészséges és magyar alternatívákat. Az étkezőhelyek közül a büfék nyitva tartását a hallgatók többsége megfelelőnek tartja, azonban a menzák nyitvatartási ideje gyakran kevésbé alkalmazkodik a hallgatók napi időbeosztásához. A fenti eredmények hallgatói fókuszcsoportok és a szolgáltatóknál végzett próbavásárlások alapján születtek.

Összegzés

Az eredmények összegzésekor Gulyás Tibor kihangsúlyozta: „A felmérések sokat segítettek abban, hogy átfogó képet kapjunk a hallgatók élethelyzetéről. Az eredmények megerősítették azt a felvetésünket, hogy a jelenlegi ösztöndíj rendszer valódi szerepét már nem képes betölteni. Az ösztöndíjak rendszerét alapjaiban kell újragondolni és megreformálni.” Továbbá hozzátette: „A felsőoktatási étkeztetés minőségi javítása mellett, meg kell teremteni annak is a feltételeit, hogy a felsőoktatási hallgatók a bevételeikhez jobban igazodó áron érjék el az intézményeken belül a különböző élelmiszereket.”

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)