Galéria

Adj vérplazmát és segítsd a betegeket!

2017. február 02., csütörtök 12:18

Tudtad? Vérünk több mint felét plazma, egy sárgás színű, áttetsző folyadék teszi ki. A plazma 90%-át víz, 2%-át zsírok, ásványi anyagok és hormonok, 8%-át pedig fehérjék alkotják. A plazma adja sok olyan létfontosságú gyógyszer alapanyagát, amelyek nagyrészt nem állíthatók elő szintetikus úton. Tehát, ha várplazmát adsz, gyógyíthatsz.

A humánplazma mesterségesen nem állítható elő, ezért ez a tevékenység a plazma-alapú gyógyszerekre szoruló betegek ellátásához nélkülözhetetlen.

Európában több évtizedes hagyománya van a plazmaferezis állomásoknak, ennek ellenére az Európában levett humánplazma nem elegendő az európai betegek ellátáshoz. 

Magyarországon kb. 4000 krónikus beteget kezelnek plazma-alapú gyógyszerekkel, közülük az egyik legsúlyosabb betegség a vérzékenység (hemofília). A betegek hetente 2-3 alkalommal plazmaalapú injekciót kapnak a véralvadás faktor pótlására. Csupán egyetlen vérzékeny beteg heti gyógyszerellátásához 25 plazmaadagra van szükség. Évente pedig többszázezer donáció oldja meg a Magyarországon élő közel 400 hemofíliás beteg kezelését.

A Vascular Plazma új szereplő a hazai plazmaferezis centrumok sorában. Feladatuk a magyarországi donoroktól vérplazma gyűjtés, fagyasztás, és továbbítás a gyógyszergyártó felé, ahol súlyos és ritka betegségben szenvedőknek életmentő gyógyszereket állítanak elő.  

A gépi plazmaferezissel nyert plazma lefagyasztásra kerül, majd alapanyagként hasznosítják a gyógyszergyárak. Vérzékeny betegek számára alvadási faktorokat, immunhiányos betegeknek intravénás immunglobint, égési sérülteknek, és fehérjehiányos betegeknek plazmafehérje készítményeket állítanak elő. Ezekben az esetekben nem pusztán gyógyításról, vagy az életminőség javításáról van szó, hanem életmentésről. A betegek számára az életet jelentik ezek a gyógyszerek, számukra létkérdés, hogy hozzáférhessenek az életmentő terápiához. E nélkül nincs esélyük az életben maradásra.

Az ország több pontján is található Vascular Plazma Centrum, Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden és Miskolcon.

Adj vérplazmát és segítsd a betegeket:

  • A plazmaadással több ezer embernek adsz esélyt, hogy az egészségesekkel közel azonos életet élhessenek. Magyarországon körülbelül 4000 krónikus beteget kezelnek plazmakészítményekkel. Világszerte több mint egymillió gyermeknek és felnőttnek van szüksége vérplazmából előállított gyógyszerekre.
  • A veleszületett immunhiányban szenvedők például egy havi gyógyszeradagjához akár 10 plazmaadóra is szükség lehet. Az ő immunrendszerük annyira legyengült, hogy szervezetük külső segítség nélkül nem tudná legyőzni a fertőzéseket.
  • A vérzékeny betegek is részben emberi vérplazmából előállított készítményeket kapnak. Egy hibás gén miatt szervezetük nem termel elegendő véralvadási faktort, ezért náluk már kisebb sérülések is nagy vérveszteséghez, akár halálhoz is vezethetnek. A vérzés elállításában vérplazmából készült gyógyszerek segítenek. Nekik egy heti gyógyszeradag előállításához 25 plazmaadóra van szükségük. Magyarországon közel 3000 vérzékeny páciens él, és egyetlen beteg gyermeknek egy hónapban akár 100 plazmaadásra is szüksége lehet.
  • A plazma-alapú készítmények a súlyos betegségben nem szenvedők számára is létfontosságúak lehetnek. Ilyen készítmény többek között az úgynevezett fibrinragasztó (sebragasztó), amely operáció során, vagy balesetet követően segít csillapítani az erős vérzést és újból összezárni a sérült szövetet. A vérplazmából oltóanyagok is készülnek, ezért segíthetsz szepszisben szenvedőknek, súlyos égési sérülteknek, csontvelő-és szerv-átültetetteknek, bárányhimlő és cytomegalovírus fertőzötteknek .

Ki adományozhat plazmát?

Minden 18 és 60 év közötti egészséges ember lehet plazmadonor. A plazmaadományozás (donáció) önkéntes, és ingyenes. Azt az időt, amit az adományozók a szabad idejükből plazmaadásra fordítanak, költségtérítéssel honorálják, ami arra is szolgál, hogy a donorok minőségi ételeket - húst, zöldséget, gyümölcsöt -, és italokat tudjanak fogyasztani.

A Vascular Plazma oldalán egyszerűen lehet jelentkezni. 

 

 

 

Média

Eseménynaptár

Január 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)