Galéria

Felsőoktatás: Változó piac, élesedő verseny

2017. február 03., péntek 10:34
 

Idén az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a potenciális felsőoktatásbeli tanulók mellett a felsőoktatási intézmények vezetőit, képviselőit is megszólítottuk. A Felsőoktatás: Változó piac, élesedő verseny című konferencia célja az volt, hogy a hallgatók bevonzásával, megtartásával kapcsolatos kihívásokat és lehetőségeket járja körül és platformot adjon a felmerülő vélemények megvitatására.

 

Az eseményen köszöntőt mondott Maszlavér Gábor, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás főszervezője, valamint Duráczky Bálint, a HÖOK Kutatásért felelős szakmai vezetője, egyben a konferencia főszervezője.

"A becslések szerint, a felsőoktatásba jelentkező hallgatók létszáma már túlhaladta a csúcspontját és mostantól több tényező miatt is folyamatos csökkenés várható, amely csökkenésnek csak a meredeksége képezi vita tárgyát. A csökkenés meredekségét a jól becsülhető demográfiai hatások helyett a felsőoktatási piac nemzetközivé válásával keletkező elszívó hatás fogja eldönteni. Hogyan lehet erre felkészülni? Milyen lehetőségei vannak egy intézménynek? Milyen eszközökkel lehet erősíteni a felsőoktatási pozíciót?" - jelölte ki beszédében Duráczky Bálint a rendezvény célját és irányát.

Elsőként Hámori Ádám, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elemzője tartott előadást a Felsőoktatási intézmények közötti verseny a hallgatói jelentkezési-felvételi adatok tükrében címmel, mely során többek között felmerült, milyen tényezők befolyásolják a diákokat az intézmény kiválasztásakor. Őt követték Fehérvári Anikó, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa, az ELTE docense, és Szemerszki Mariann, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa Hallgatói sokszínűség a felsőoktatásban: probléma vagy lehetőség? című előadása. Az előadók arra törekedtek, hogy a különböző szociális háttérrel rendelkező fiatalok körülményeit és lehetőségeit a felsőoktatásban bemutassák.

A kávészünetet követően Görög Zsolt, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatási igazgatója Ügyfélközpontúság a felsőoktatásban címmel tartott előadást, majd Nyüsti Szilvia és Salomvári György, a HÖOK kutatócsoport oktatási szakértői prezentációját hallhattuk Hallgatói létszám optimalizálás adatokra alapozva? Igen! címmel.

A konferencia egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult. Felsőoktatási intézmények képviselői segítségével jártuk körül, hogy miként válik kézzelfoghatóvá intézményi szinten a növekvő verseny és ez milyen válaszokat, új megoldásokat igényel az egyetemek részéről.

A beszélgetés résztvevői Dr. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója; Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója; Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi Egyetem főigazgatója; Daku Dávid, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának korábbi elnöke voltak, a moderátor szerepét Duráczky Bálint, a HÖOK Kutatásért felelős szakmai vezetője töltötte be.

 

Eseménynaptár

Január 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)