Galéria

Tájékoztatás a Felsőoktatási Kerekasztal ülésről

2017. április 24., hétfő 21:52

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK), valamint a Magyar Rektori Konferenciának a kérésére 2017. április 21-ére lett összehívva a Felsőoktatási Kerekasztal ülése. Az ülést követően az a döntés született, hogy a hétfői napon kerül kiküldésre egy általános tájékoztató a tanácskozásról. A döntést tiszteletben tartva szervezetünk részéről az alábbiakban számolunk be az ülésről.


A Felsőoktatási Kerekasztal ülésének első részében a már elfogadott, illetve a folyamatban lévő törvény módosítások megvitatására került sor. Ahol először is a Közép-európai Egyetem Hallgatói Önkormányzatának üzenetét adtuk át, mely szerint tüntetést nem terveznek szervezni, viszont azt kérik a kormányzattól, hogy kerüljön sor egyeztetésre az intézménnyel, melybe a hallgatói képviseletet is bevonják. A HÖOK képviselői továbbá azt hangsúlyozták, hogy a Választmány garanciát kér arra, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg, hogy a hallgatók és így a hallgatói képviselet véleményét nem kérik ki a jogszabályok egyeztetése során. Hiszen a békés, spontán hallgatói demonstrációk kiemelt üzenete is az volt, hogy „Semmit rólunk nélkülünk!”. A kérést megerősítve felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a Kerekasztal létrejöttének célja is az volt, hogy a felsőoktatási szereplők mindenekelőtt békésen, a tárgyalóasztalnál tisztázzák képviseleti szempontjaikat.

 

Kevésbé ismeretes, hogy az elmúlt napokban több más törvény módosítás is társadalmi egyeztetés alatt állt, melyek a hallgatóságot is érintik. Az első tervekkel szemben sikerült megegyezni, hogy a másodfokú döntés hallgatói ügyekben ne kerüljön ki a felsőoktatási intézmények „kezéből”, de sajnos még jelenleg is egyeztetés alatt áll az a kérésünk, hogy a bíróságok továbbra is soron kívül tudják rendezni a hallgatói jogviszonyból eredő ügyeket. Az ülés óta is dolgozunk azon, hogy ezen cél elérése érdekében támogatókat szerezzünk.

 

Az ülés következő részében tájékoztatást kaptunk a költségvetést érintő tárgyalások aktuális állapotáról. Megnyugvással fogadtuk, hogy a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, a Stipendium Hungaricum, valamint a doktorandusz-ösztöndíjra járó növekmények egyeztetve vannak, és az Országos Kollégium Fejlesztési Stratégia következő ütemére is van forrás elkülönítve. Jelenleg – hallgatói szempontból kiemelten fontos ügyünk – az ösztöndíjreformhoz szükséges többletforrás még kormányzati belső egyeztetés alatt van, egyelőre még bizakodóak vagyunk.

 

Az ülés záró részében a Felsőoktatási Stratégia ágazati előrehaladásáról folyt egyeztetés. Kiemelendő az orvosképzés területén folytatott munka, amely eredményeképpen az intézmények jelentős forrásra számíthatnak klinikai infrastruktúrájuk fejlesztésére. Ezek felhasználása óriási lehetőséget jelent az orvosképző egyetemeknek – a most is magas szintű elméleti képzés mellett – klinikai képzésük minőségének emelésére. Az érintett hallgatóság szempontjából igen fontos fejlesztések ezek, melyek céljai mellett Közgyűlésünk is kiállt 2016. októberi ülésén, és üdvözöljük, hogy a kormányzat az e területen elfogadott jogszabály-módosítások mellett a szükséges forrásokat is biztosítani kívánja.

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)