Galéria

A HÖOK 17+1 pontban foglalta össze a hallgatói követeléseket a #Jövőkép Programban

2017. július 05., szerda 12:57

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) 2017. április 28-án hirdette meg a sajtó képviselőinek jelenlétében a #Jövőkép Programot, melynek kifejezett célja, hogy a hallgatók szemüvegén keresztül tárja fel a döntéshozók előtt a magyar felsőoktatás problémáit, egyidejűleg azokra válaszokat és megoldási javaslatokat adjon, valamint megfogalmazza a hallgatók jövőképét hazánk felsőoktatásának minden kiemelt területén.

A fórumsorozat 2017. május 9-én indult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és június 15-én Baján, az Eötvös József Főiskolán ért véget. A több mint egy hónapon keresztül tartó fórumsorozat során a vizsgaidőszak ellenére is nagy érdeklődés volt tapasztalható a 21 magyarországi, 3 külföldi és 2 külhoni állomáson.

A beszélgetéseken a felsőoktatás minden területéhez kapcsolódóan elhangoztak észrevételek, egészen pontosan 163 beérkezett problémát rögzítettünk a fórumsorozaton, melyet 17+1 területen keresztül összegzünk.

A felsőoktatási hallgatók nagyon jól látják a felsőoktatás gyengeségeit és fejlesztendő területeit, melyek beavatkozást igényelnek.

A HÖOK által a korábbiakban már jelezett felsőoktatási ösztöndíjak helyzete kiemelt terület volt minden állomáson, hiszen általános az elégedetlenség: „nem igazságos”, „nem motivál”, „nem jó a rendszer”.

Kiemelt téma volt minden állomáson a kollégiumok helyzete: a hallgatók szerint nem lehet tovább várni a felújításokkal és a férőhelyek bővítésével. Ezért várják a Stratégia végrehajtását és annak felülvizsgálatát is, hogy minden intézmény igény biztosan megfelelően legyen jelen.

A hallgatói jólét mellett mindenhol hangsúlyosan jelentek meg a tehetséggondozással és tudományos életpályával kapcsolatos felvetések. Nagyon régen várat már a szakkollégiumok rendszerszintű támogatása, vagy azon átfogó intézkedések sora, mely a tudományos előremenetelt segíti.

Folyamatosan visszatérő téma volt az oktatói felelősség, a kötelezettségek és szakmai munka szempontjából, de természetesen szóba került az oktatók leterheltsége is.

Rendszeresen téma volt a fórum beszélgetések során képzések tartalma, megújítása is, ami megerősíti a fentieken túl, hogy a felsőoktatási hallgatóság nem csak jóléti kérdésekkel foglalkozik, hanem elkötelezett a szakmai kérdések megoldásában.

 

A HÖOK #Jövőkép Program szakmai anyaga az alábbi linkre kattintva érhető el: #Jövőkép Program Összefoglaló 

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)