Galéria

Beszámoló az ESU 73. Közgyűléséről

2017. december 14., csütörtök 16:20

A European Students’ Union 73. Közgyűlése Izraelben, Tel-Aviv és Jeruzsálem városában került megrendezésre 2017. november 27 és december 2. között. A HÖOK delegációját dr. Vámosi Péter, Kaizinger Tamás Töhötöm, valamint Kiss Dávid alkották.

A konferencia első napján a résztvevők megérkezését követően hivatalos megnyitóra került sor, melyen a díszvendég Gilad Erdan, Izrael állam stratégiai ügyekért felelős minisztere volt. A megnyitón beszédet mondott az izraeli NUIS hallgatói szervezet vezetősége, valamint az ESU elnöke is.

A kiküldetés második napján a résztvevőket Jeruzsálemből Tel-Avivba buszokkal szállították át a szervezők, ahol is a délelőtt folyamán workshopok, előadások kerültek megszervezésre, melyek főként a NUIS szervezet jó gyakorlataival, kihívásaival foglalkoztak. A délután folyamán a HÖOK delegációja Magyarország Tel-Avivi nagykövetségén tett hivatalos látogatást, ahol is Berényi László kulturális attasé fogadott minket. Egyeztetésre került sor a két ország közt fennálló mobilitási programokról, kiemelten a Stipendium Hungaricum programról. Izrael a rendelkezésére álló 50 fős SH kvótából csak 7 hallgatót küld hozzánk, ezért felajánlottuk, hogy az izraeli hallgatói képviseleten keresztül népszerűsíthetnénk aktívabban a programot, melyet nagy örömmel fogadtak.

A Közgyűlés főbb napirendi pontjai tekintetében az alábbi határozatok születtek:

1. Moldova szervezet teljes jogú tagsággal került felvételre az ESU-ba. További célkitűzés, hogy a soron következő félévben csatlakozzanak a V4+ Szövetséghez is. 

2. Elfogadásra került a 2018-2020-as stratégia, valamint 2018. évi munkaterv.  

3. Az ukrán oktatási törvényt elítélő határozat előterjesztésre került a V4+ Szövetség tagjai által. Sajnos elfogadásra nem került a határozat, így a V4+-os kollégákkal egyeztettve, amint megjelenik a Velencei Bizottság határozata az ügyben, újra kommunikálhatjuk az ügyet.

6. Elfogadásra került egy általunk előterjesztett határozat, amelyben az ESU az ösztöndíjreform ügyiében folytatott kormány-HÖOK közötti tárgyalásokat üdvözli, és sürgeti a Kormányt az ösztöndíjak emelésére.

 

Eseménynaptár

Január 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)