Galéria

×

Warning

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_LIBRARY_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_LIBRARY_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_LIBRARY_NOT_LOADING

Sajtófigyelés, 2015.11.23. - 2015.11.27.

Saturday, 05 December 2015 16:54

2015.11.23.

Palkovics szerint a képernyőről tanulás lehetősége jól illeszkedik a felsőoktatásba

A felsőoktatási stratégia céljaihoz jól illeszkedik az Óbudai Egyetemen tavaly elindított Kárpát-medencei Online Oktatási Centrum (K-MOOC), amely magyar nyelven biztosítja a képernyőről tanulás lehetőségét - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Palkovics közölte: a felsőoktatási stratégia kiemelt célja, hogy azoknak a fiataloknak, akik szeretnének egyetemen, főiskolán továbbtanulni, ne kelljen eljönniük abból a régióból, ahol születtek, mivel akkor elég kicsi annak esélye, hogy visszatérnek. Ugyanez igaz a határon túli magyarokra is, az ő esetükben is az a cél, hogy a szülőföldjükön szerezzenek diplomát, és utána ott hasznosítsák a tudásukat - tette hozzá. Létrejöhetnek a közösségi felsőoktatási központok, amelyek egy akkreditált főiskola, egyetem részeként, annak finanszírozásában kihelyezett képzési helyszínként működnek. Ezek esetében is hasznos lehet az online oktatási forma.

Elolvasom a hirado.hu-n

 

A felsőoktatási stratégia annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle

A tavaly decemberben elfogadott felsőoktatási stratégia annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle - mondta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az Óbudai Egyetem napján. Fontos, hogy a hallgatók olyan diplomát kapjanak, amely megfelel a munkaerőpiac elvárásainak. Ezt célozza a felsőoktatási stratégia is, amely egy keret, amit tartalommal kell megtölteni - fűzte hozzá.

Közölte, a hallgatókkal szemben támasztott követelmények nőttek az utóbbi években, de hangsúlyozta, nemcsak a követelmények növekedtek, hanem a lehetőségek is. Megemlítette a felsőoktatási bérrendezés elindulását, a doktori képzés átalakítását és a duális képzés bevezetését.

A további tervek közül beszélt a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók és az Erasmus-programban részt vevő magyar tanulók számának növeléséről, valamint a jövőre elinduló Új Nemzedék Kiválósági Programról, amely kutatási ösztöndíjakat biztosít majd a gimnázium utolsó évétől a doktori fokozat megszerzéséig.

Az egy évvel ezelőtt bevezetett kancellári rendszerről azt mondta, a kancellárok megjelenése a magyar felsőoktatást stabillá és finanszírozhatóvá tette.

Elolvasom a kormany.hu-n

 

Oktatói életpályamodellt dolgoz ki az ELTE

Az idei akadémiai év végére befejezi az ELTE az oktatói életpályamodell kidolgozását, amely teljesítménymutatók alapján differenciált bérezést tesz lehetővé – közölte a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.

Kifejtették: a kari humánpolitikai stratégiák első verziói október végére elkészültek, amelyek egyetemi szintű szintetizálása jelenleg is zajlik.

Az életpályamodell részét képezi annak a többszintű stratégiaalkotó folyamatnak, amely idén augusztusban indult az ELTE-n.

Elolvasom a szakszervezetek.hu-n

 

Ugyanannyit vihet haza a tanár és hallgatója

Feszültséget generálnak az ELTE oktatói a felsőoktatási államtitkár szerint. Palkovics László ezt arra reagálva mondta, hogy az intézmény csaknem 300 tanára nyílt levélben fejezte ki aggodalmát a felsőoktatási béremelések nyomán várható bérfeszültségek miatt. 2018-ra 27 százalékkal nőnek a felsőoktatásban oktatók és kutatók bérei, és a doktoranduszok ösztöndíja is több lesz, ám így előfordulhat, hogy a tanár és a hallgatója ugyanannyit vihet haza.

Elolvasom a hirtv.hu-n

 

2015. november 24.

Szakmunkásország? Az OECD szerint kevesen tanulnak a felsőoktatásban

Magas a kora gyermekkori nevelésben részt vevők aránya, a magas szintű képzettséget jól megfizetik Magyarországon, kevés ugyanakkor a tanóra alapfokon, a felsőoktatásba pedig viszonylag kevesen kapcsolódnak be - többek között ez derül ki az OECD kedden Budapesten bemutatott tanulmánykötetéből.

Elolvasom a kormany.hu-n

 

2015. november 25.

Eljött a tartalmi kérdések ideje a felsőoktatásban

Az elmúlt évek strukturális átalakításai a felsőoktatásban és a köznevelésben lehetővé teszik, hogy a jövőben a tartalmi kérdésekkel lehessen foglalkozni - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt. A miniszter elmondta: a jövőben az egyetemekkel szeretnének párbeszédet folytatni a képzési formák megújításáról, hogy a hallgatók olyan képzést kapjanak, amely leginkább megfelel a szakmapolitikai igényeknek, és így versenyképes diplomát nyújt.

Elolvasom a kormany.hu-n

 

Kutatás-fejlesztésre nyert félmilliárdot a Miskolci Egyetem

Elárasztott bányatérségeket kutató autonóm robot fejlesztésére is készül egyebek mellett a Miskolci Egyetem (ME), amely hat kutatási területre több mint félmilliárd forintot nyert az Európai Unió Horizont 2020 pályázati keretprogramjából – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Az egyetem közleménye szerint a hat program összértéke meghaladja a 4 milliárd forintot, a miskolci intézmény két programban konzorciumvezető. A kutatási projekteket nemzetközi szinten is jegyzett európai, amerikai, dél-afrikai egyetemekkel, tudományos- és kutatóintézetekkel együtt, közösen valósítják meg – tették hozzá.

Elolvasom a hir.ma-n

 

2015. november 26.

Huawei Labor és Akadémia létesül a győri egyetemen

Huawei Labor és Akadémia létesül a győri Széchenyi István Egyetemen 2016-ban, amelynek megvalósulásához a Huawei mintegy 100 millió forint értékben nyújt támogatást. Az Akadémia létrehozásának célja a hazai felsőoktatás versenyképességének növelése, közvetlen kapcsolat létrehozása az oktatás szereplői és az ipar között, gyakorlat- és piacorientált képzést biztosítva a résztvevőknek. A jövő évben létrejövő intézményben a Huawei megosztja a legújabb távközlési- és infokommunikációra vonatkozó oktatási anyagait, az érintett tanároknak továbbképzést biztosít, továbbá angol nyelvű szakmai előadásokat is indít.

Elolvasom az orientpress.hu-n

 

2015. november 27.

Ösztöndíjprogram indul a vidéki jogi karokon

Tanulmányi és kiválósági ösztöndíjat, valamint kutatástámogatási programot indít jövő évtől az Igazságügyi Minisztérium – jelentette be csütörtökön Szegeden Trócsányi László igazságügyi miniszter, a hazai felsőoktatási intézmények jogi karainak képviselőivel folytatott egyeztetését követően. A hallgatói létszám csökkenése mennyiségi és minőségi értelemben is aggályokat vetett fel. Annak érdekében, hogy a jogászképzés színvonala fellendüljön, a jelenlegi gazdasági helyzetnek is köszönhetően az Igazságügyi Minisztérium (IM) tanulmányi és kiválósági ösztöndíjprogramot, valamint kutatástámogatási programot hozott létre.

Elolvasom a promenad.hu-n

 

Eseménynaptár

February 2018
M T W T F S S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Log in Register

Login form

You need to sign in to those awesome features
or use your account
Remember me
Power by Joomla Templates - BowThemes

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name (*)
Email (*)
Confirm email (*)
Password (*)
Confirm password (*)