Galéria

Sajtófigyelés, 2015.11.28.-2015.12.04.

2015. december 05., szombat 16:56

2015. november 28.

Visszaállítják a felvételit a Testnevelési Egyetemen

A bolognai rendszer bevezetése olyan hallgatók előtt nyitotta meg a Testnevelési Egyetem kapuit, akik kondicionálisan nem voltak felkészülve annak elvégzésére, éppen ezért 2017-től az új felsőoktatási rendszer bevezetésével visszaállítják a gyakorlati felvételit – mondta a Rádió Orientnek Mocsai Lajos. A rektor hozzátette: a gyerekkorban bevezetett rendszeres mozgás kulcsfontosságú hazánk gazdasága szempontjából, hiszen az ennek hiányából fakadó betegségek egészségügyi és financiális problémákhoz vezethetnek. 

Elolvasom az Orientpress-en

 

2015. november 29.

Intelligens logisztika a felsőoktatásban

Manapság önmagában már nem elegendő az, ha egy-egy felsőoktatási intézmény színvonalas képzést kínál. A felvételizők egyre inkább a gyakorlatias oktatás iránt érdeklődnek, így nem csoda, hogy az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett az úgynevezett duális képzések népszerűsége. A fokozott kereslethez a kínálat is folyamatosan igazodni látszik: az intézmények egyre nagyobb számban kínálnak ilyen jellegű képzéseket, melyekhez egymást követően társulnak a különböző cégek is, így a LIEGL & DACHSER Szállítmányozási és Logisztikai Kft. csatlakozott a Budapesti Gazdasági Főiskola Nemzetközi Gazdálkodás (BA) duális képzéséhez.

Elolvasom az elemiszer.hu-n

 

Orbán Viktor a saját vágyának tesz keresztbe – ennyit ér egy magyar egyetem

A magyar egyetemek egyre lejjebb csúsznak a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Orbán Viktor még azt fogalmazta meg célként, hogy be kell kerülni a top 200-ba, ám azzal, hogy egyre kevesebb pénzt kapnak a kutatóegyetemek, éppen a saját vágyainak tesz keresztbe. Fábri György kifejtette, hogy a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban számon tartott magyar egyetemek pozíciója nemcsak a világrangsor átlagában, de a valós versenytársakhoz képest is romlik. Ennek egyik fő oka, hogy csökkent a tudományos publikációk, kutatások száma, mivel az egyetemek nem kapnak elég pénzt. 

Elolvasom az Eduline-on

 

Katonai megállapodás Kínával

Az oktatás és a kutatás területén új kapukat nyit a magyar-kínai katonai felsőoktatási együttműködésben az a megállapodás, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kötött pénteken a kínai Népi Felszabadító Hadsereg Nemzetvédelmi Egyetemével - közölte az NKE tudományos rektorhelyettese, Padányi József mérnök dandártábornok az MTI-vel pénteken Pekingben.

Padányi József úgy vélte, a Nemzetvédelmi Egyetem rektorával, Csang Si-po vezérezredessel aláírt dokumentumban foglaltak jelentős, minőségi váltást fejeznek ki a két intézmény viszonyában; új lehetőségek nyílhatnak meg az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói számára, amelyek elmélyült tapasztalatcserékben ölthetnek formát.

Elolvasom a figyelo.hu-n

 

Jobbik IT: „Hét év után emeljék végre az ösztöndíjakat!”

A hallgatók anyagi megsegítését nem csak a Jobbik, mint a fiatalok között legnépszerűbb párt követeli, hanem a felsőoktatási hallgatókat összefogó szervezet, a HÖOK is. A szervezet nemrégiben közzétett felmérése is alátámasztja, hogy a felsőoktatás jelenlegi ösztöndíjrendszere elavult, valódi szerepét már nem tudja betölteni. Az ösztöndíjakra fordítható források 2008 óta nem változtak, többek között ezért manapság a hallgatók egyre jobban függenek a szülői támogatástól, illetve sokan arra kényszerülnek, hogy tanulmányaik mellett dolgozzanak.

Elolvasom az alfahir.hu-n

 

2015. november 30.

Újabb akció a megalázó fizetések miatt

Petíciót tett közzé az Oktatói Hálózat, amivel az ELTE-BTK oktatóinak tiltakozásához kívánnak csatlakozni. Hiába jelentette be a kormány, hogy több lépcsőben nőnek az oktatói-kutatói bérek a felsőoktatásban, sokak szerint még így is megalázóan keveset fognak keresni.

Nemrég az ELTE-BTK közel 300 oktatója tett közzé nyílt levelet, amiben kifogásolják, hogy 10 éve nem rendezték a bérüket, és már kevesebbet keresnek, mint egy pályakezdő a közoktatásban, de egy doktorandusz ösztöndíja is magasabb egyes oktatók bérénél.

Elolvasom az Eduline-on

 

42 milliárd a felsőoktatási dolgozók béremelésére

Az MSZP 40-42 milliárd forint átcsoportosítására tesz javaslatot a jövő évi költségvetés tartalékaiból annak érdekében, hogy a teljes felsőoktatási szférában átfogó béremelést lehessen megvalósítani.

Hiller István, az MSZP oktatási kabinetvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a kormány szerint a béremelés fedezetét 50 százalékban az intézményeknek kell kigazdálkodni, szerinte ezt a döntő többség nem tudja végrehajtani. A szocialista párt a teljes összeget a központi költségvetésből javasolja finanszírozni - mondta. Az ellenzéki politikus szóvá tette, hogy a vezető oktatók csak egy ígéretet kapnak az emelésre, de abból "nem lehet karácsonyi ajándékot venni".

Elolvasom a szakszervezetek.hu-n

 

2015. december 1.

Nőnek a felsőoktatásban a bérek

Megteremtődik a felsőoktatási bérek emelésének törvényi háttere, módosulnak a doktori képzés feltételei és jövő július 1-jétől a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával létrejön a Pallasz Athéné Egyetem – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvények módosítása, amelyet kedden 109 igen és 9 nem szavazattal, 51 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés.

A módosítással a felsőoktatási oktatói illetmények emelkednek, Palkovics László felsőoktatási államtitkár korábbi közlése alapján januártól 15 százalékkal, majd 2017-től és 2018-tól 5-5 százalékkal.

Elolvasom az orientpress-en

Megjelent a konzisztóriumi tagok jelölésére szóló felhívás

Megjelent az Emberi Erőforrások Minisztériumának felhívása a felsőoktatási intézmények konzisztóriumi tagjainak jelölésére a www.kormany.hu oldalon, a jelöltállítás határideje: december 28-a. 

A felsőoktatási államtitkárság kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: az állami felsőoktatási intézményekben felállítandó konzisztóriumok legfontosabb célja a gazdasági szereplők becsatornázása az intézmények stratégiai döntéshozatali folyamataiba.

Elolvasom a magyarhirlap.hu-n

 

2015.december 2.

Jogszabályban rögzítették a béremelést

Megteremtődik a felsőoktatási bérek emelésének törvényi háttere, módosulnak a doktori képzés feltételei, és jövő július 1-jétől a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola összeolvadásával létrejön a Pallasz Athéné Egyetem – többek között ezt tartalmazza az oktatási törvények módosítása, amelyet tegnap fogadott el az Országgyűlés.

Elolvasom a magyarhirlap.hu-n

Aki szegénynek születik Magyarországon, jó eséllyel az is marad

Ma Magyarországon, a 21. század küszöbén még mindig a szülői háttér, a család társadalmi, kulturális és anyagi helyzete határozza meg, hogy egy gyermeknek milyen esélyei lesznek az életben. Az iskolarendszer legjobb esetben is csak konzerválni tudja a társadalmi különbségeket. A szegénység és a nyomor pedig csak újra és újra termelődik. Egy egészséges demokrácia a széles, anyagilag független középosztályokra épül, de amíg a társadalom egy jelentős része a lecsúszás ellen harcol, addig a populista szólamok is értő fülekre találnak.

Elolvasom a tenytar.blog.hu-n

 

2015. december 3.

FDSZ: a kormány több felsőoktatási oktatói bérbesorolást változatlanul hagyna

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kíván változtatni az oktatói-kutatói bérrendszerben több kategória keresetén.

A szakszervezet csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében ide sorolta az adjunktusokat, a tanársegédeket, és a rendszerbe bekerülő nyelvtanárokat, testnevelő tanárokat, mérnöktanárokat, művésztanárokat, mestertanárokat, kollégiumi nevelőtanárokat. Szerintük az ő bérarányuk a professzori alapilletményhez képest nem változna, holott oktatási terhelésük a legnagyobb, és az adórendszer változásából származó keresetcsökkenést sem kompenzálták számukra.

Elolvasom a hir.ma-n

2015. december 4.

Versenyképes béreket szeretnének a felsőoktatásban

Versenyképes béreket, európai színvonalú finanszírozást, méltó munkafeltételeket szeretne a felsőoktatásban az Oktatói Hálózat. Petíciójukat már több mint 1500-an írták alá - adja hírül az Edupress.hu. Mint írják: egyetértünk az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) oktatóival, akik 2015. november 19-én nyilvánosságra hozott drámai levelükben rámutattak a mai magyar felsőoktatásban uralkodó tarthatatlan állapotokra, a színvonalas oktatás és kutatás feltételeinek hiányára, valamint a 2016 és 2018 között tervezett 15+5+5 százalékos béremelés méltatlanul alacsony voltára.

Elolvasom a hrportal.hu-n

 

Felsőoktatási intézmények aktualitásai

„A BME hitelesítést kapott arra, hogy jó úton jár”

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az US News, a University Ranking by Academic Performance (URAP), a Times Higher Education (THE) és a leideni egyetem világranglistáján is szerepel, ezzel a hat magyar felsőoktatás intézmény közé tartozik, amelyek egyáltalán helyet kaptak a nemzetközi listákon. Ugyanakkor a bevételeinek csaknem 20 százaléka piaci megbízásokból származik, vagyis egyszerre elméleti és gyakorlati kutatóhely. „Az elmúlt évek átalakításai gyakorlatilag érintetlenül hagyták a Műegyetemet, mely a hazai rangsorokban minden mérnöki területen vezeti a listákat. Valamennyi kara elitképzésre törekszik.” - mondja Józsa János, a BME rektora.

Elolvasom a vs.hu-n

 

Visszatér a Pázmány Piliscsabára?

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem a piliscsabai kampusz fokozatos – szakok- és hallgatói létszámbeli – minél teljesebb kihasználására törekszik a következő tanévtől – derül ki a felsőoktatási intézmény közleményéből. A közleményben most azt írják, mind a város, mind az egyetem kölcsönösen kiemelkedő értéknek tekintik a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara piliscsabai kampuszának oktatási, kutatási és kulturális tevékenységét, mind az egyetem, mind a város rövid, közép- és hosszú távú fejlesztései tekintetében.

Elolvasom az mno.hu-n

 

Komoly harc megy a fiatal tehetségekért – Budapesti Metropolitan Főiskola

A Process Solutions számviteli és bérszámfejtési outsourcing szolgáltató cég elsők között csatlakozott a duális képzés programjához, aminek részleteibe az ügyvezető igazgató, Babos János így avat be minket.

A duális képzés a főiskola kezdeményezésére indult, most 2015. szeptemberétől, ahogy meglett a törvényi háttere, az előkészítés pedig majdnem egy éve zajlott. Babos János meglátása szerint a Metropolitan nagyon hamar megtalálta a lehetőséget, ezért is tudtak rögtön elindulni a duális képzéssel.

Elolvasom a 24.hu-n

 

A friss felsőoktatási rangsorra 6 magyar egyetem is felkerült

Harmadszorra hozta nyilvánosságra a Times Higher Education (THE) a feltörekvő országok legjobb egyetemeinek rangsorát. Míg tavaly három magyar egyetem képviseltette magát, a brit szakfolyóirat 2015/2016-os listájára hat magyar egyetem is felkerült; a Semmelweis Egyetem, a 64., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 112., a Szegedi Tudományegyetem a 136., a Pécsi Tudományegyetem a 137., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 149., a Debreceni Egyetem pedig a 150. helyen végzett.

Elolvasom az eduline-on

Orbán pozitívan értékelte a határon túli magyarok kilátásait

Támogatnák a határon túli fiatal magyar vállalkozókat és egységes Kárpát-medencei magyar felsőoktatást hozna létre a kormány.

Országonként értékelte a határon túli magyarok helyzetét Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet ülésén tartott előadásán. 

Elolvasom a 24.hu-n

 

Akadálymentes egyetem, mobilon is

A Debreceni Egyetem az első hazai felsőoktatási intézmény, amely épületen belüli navigációval akadálymentessé vált.

A fogyatékossággal élők világnapján, december 3-án mutatták be a Debreceni Egyetemen a Hangmap nevű, okostelefonokra készített alkalmazást, melynek segítségével a Debreceni Egyetem épületeinek a hallgatók által használt minden helyisége könnyedén megközelítetővé válik vakok és gyengén látók számára - tudósított az intézmény honlapja.

Elolvasom a weborvos-hu-n

 

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)