Galéria

×

Figyelmeztetés

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Sajtófigyelés, 2015. december 07. - december 11.

2015. december 11., péntek 13:34

2015. december 12.

Új egyetemekről döntött az Országgyűlés

Új egyetemek, változó doktori képzés, és több rendelkezés pontosítása is szerepel a héten elfogadott felsőoktatási törvény módosításában, amelyet csütörtökön aláírt Áder János, köztársasági elnök. Ennek értelmében az Eszterházy Károly Főiskola és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola összeolvadásával Egernek, a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola egyesülésével pedig Kecskemétnek is egyeteme lesz július 1-től. A Budapesti Gazdasági Főiskola, a Metropolitan Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola és a Nyíregyházi Főiskola január elsejétől egyetemként működik tovább. Mind az öt intézménynek a törvényi besorolása alkalmazott tudományok egyeteme lesz. Az intézményi átszervezéseknek köszönhetően a Szent István Egyetemből kiváló Állatorvostudományi Kar július elsejétől önálló egyetem lesz.

Elolvasom a magyaridok.hu-n

 

2015.december 16.

Ingatlanfejlesztés a felsőoktatásban

Béremeléssel, ingatlanfejlesztéssel, a PPP konstrukciók kiváltásával és január végére elkészülő intézményfejlesztési tervekkel kezdődik a 2016-os év a felsőoktatásban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem új épületének kialakítása 2017-ben kezdődhet el, és új kollégiumok épülhetnek Budapesten. Az új felsőoktatási bértábla a jövedelmek minimumát szabályozza csak, azaz az egyetemek és főiskolák dönthetnek úgy, hogy ennél magasabb béreket fizetnek – közölte lapunkkal Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár. Mint arról már többször is írtunk, a felsőoktatásban dolgozó közel 15 ezer oktatónak és kutatónak januártól átlagosan 15 százalékkal emelkedik a bére, ez forintosítva azt jelenti, hogy egy adjunktusnak bruttó 251 500 forint lesz a fizetése januártól, amely 2018-ra 277 200 forintra emelkedik.

Az államtitkár a várható infrastrukturális beruházásokról elmondta, hogy a Szent István Egyetemhez kerülő budai campusok és a volt Kertészeti Egyetem áttervezése folyamatban van, a közeljövőben 2,4 milliárdért energetikai korszerűsítést terveznek, valamint további 4 milliárd forintot fordítanak az átépítésre és a felújításra. Kitért a Testnevelési Egyetemre is, amelynek rekonstrukciójára, és a leégett épület pótlására egy 36 milliárdos projektet fogadott el a kormány, az eredeti campus helyén közparkot alakítanak ki.Az államtitkár szerint 2017 körül lehet elkezdeni a beruházást, amelynek értéke első becslések szerint mintegy 16 milliárd forint. A fentieken kívül még több fővárosi kollégium építése is szerepel az elképzelések között. A konzisztóriumok tagjaira, amelyek a felsőoktatási intézmények döntéseit segítő, részben külső szakemberekből álló testületek, december 28-ig várja az államtitkárság a jelöléseket, a véleményezést követően a Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kéri fel és bízza meg az érintetteket. 

Elolvasom a magyaridok.hu-n

 

2015. december 17.

Anyaságért büntetnek

Bár a felsőoktatásban már többen vannak, a felső vezetők között még mindig alulreprezentáltak a nők – a többi között ezért keresnek jóval kevesebbet férfi társaiknál. Már a fiatal pályakezdő nők is hátrányból indulnak, pusztán azért, mert feltételezhetően egyszer gyereket fognak szülni. A november végén nyilvánosságra hozott OECD-jelentés az oktatásról nemcsak arra mutatott rá, hogy milyen rosszul teljesít a magyar iskolarendszer, hanem arra is, hogy bármennyit tanuljanak is, a nők sokkal rosszabbul keresnek, mint a hasonló végzettségű férfiak. A kutatás alaposan rácáfol arra a miniszterelnök által is sokszor hangoztatott tételre, hogy egy jó szakma ér annyit, mint egy diploma. 

Elolvasom a vasarnapihirek.hu-n

Nagy gondban vannak a hallgatók Budapesten, de a külföldi egyetemeken leesik az álluk

Egy friss felmérés szerint Budapesten átlagosan 130 ezer forintért lehet kibérelni egy 40-80 négyzetméteres lakást, de szinte az egész országban folyamatosan nőnek az albérletárak. A felsőoktatásban tanulók jó részének azonban az egyetlen esélye a továbbtanulásra, ha megoldja a lakhatást. Az egyre több külföldön tanuló magyar diáknak azonban sokkal nehezebb dolga van a nyugat-európai nagyvárosokban.

Elolvasom az eduline.hu-n

 

2015. december 18.

„Erasmus+”: stratégiai partnerkapcsolat a katonai oktatás terén

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara egyike azon sikeres képzési intézményeknek, amelyek az „Erasmus+” program keretén belül stratégiai partnerkapcsolatot létesítettek több más katonai felsőoktatási intézménnyel. A konzorcium első nemzetközi találkozóját december 9-11. között, a lengyelországi Wroclawban rendezték meg.

Elolvasom a honvedelem.hu-n

 

 

Eseménynaptár

Február 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)