Galéria

Sajtófigyelés 2015. december 19. – 2015. december 25.

2015. december 24., csütörtök 11:06

December 19.

Tizenhét éve nem tanultak ennyire kevesen

Egy év alatt több mint tízezerrel csökkent a hallgatói létszám, így már csak 295 ezren vesznek részt felsőoktatásban. Háromszázezernél kevesebb hallgatót utoljára az 1998/99-es tanévben mértek.

A folyamat összhangban van a kormányzat törekvésével: a kabinet a középfokú, szakképesítéssel rendelkező dolgozók számát növelné inkább. Radó Péter oktatáskutató lapunknak korábban úgy fogalmazott: az elmúlt években kétszer annyival csökkent a felsőoktatásba belépők száma, mint amennyivel a demográfiai okok indokolták volna.

Elolvasom a vg.hu-n

 

December 21.

Duális felsőoktatás a munkaerőpiac szolgálatában

Továbbra is a duális képzés áll a középpontban a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán. A témát ezúttal munkaerő-piaci vonatkozásból közelítették meg a pénteken tartott sajtókonferencia résztvevői.

A magyar munkaerőpiacon számos pozitív eredmény tapasztalható, melyet Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár összegzett a sajtókonferencia alkalmával. Emellett kiemelte, nagyon fontos azzal az ambivalens helyzettel is foglalkozni, hogy a magas foglalkoztatottsági szint mellett a mérnöki területeken mégis állandó hiány mutatkozik, különösen vidéken. Elmondása szerint a teljes középiskolai struktúra átalakításának köszönhetően a szakképzések is sokkal gyakorlat-orientáltabbá és hatékonyabbá válnak, ami nagy előrelépést jelent a szakember utánpótlás jövője szempontjából.

Elolvasom a kanizsaujsag.hu-n

 

Újabb 5 évre kapott akkreditációt a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság értékelte a Színház- és Filmművészeti Egyetemen folyó képzés és tudományos kutatás feltételeit.

Ezzel összefüggésben vizsgálta az intézmény alaptevékenységét, működését, személyi és infrastrukturális ellátottságát, valamint minőségbiztosítását. Ennek eredményeként az ország legrégibb művészetoktatási intézménye, az idén éppen 150 éves SZFE újabb öt évre kapott akkreditációt, amely 2020. december 31-ig hatályos.

Elolvasom a szinhaz.hu-n

 

Balog Zoltán szerint 2015-ben mindenki előrelépett

Mindenki előre tudott lépni 2015-ben Magyarországon, részben a kormány intézkedései nyomán - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A felsőoktatásban bevált a kancellári rendszer; adósságmentesen kezdődik az esztendő és a jól teljesítő főiskolák, mint Nyíregyháza, Dunaújváros és Eger, egyetemekké válhatnak - sorolta az eredményeket a tárcavezető.

Elolvasom a pecsiujsag.hu-n

 

2015. december 22.

A felsőoktatásban hallgatók létszámváltozásának okai

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság szerint megtévesztőek a 2015. december 21-én, a sajtóban megjelent, hallgatói létszámcsökkenéssel kapcsolatos hírek. Annak ellenére, hogy a cikkek az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a KSH által kiadott adatokat közölnek, figyelmen kívül hagyják azon demográfiai változásokat, statisztikákat, tényeket, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a felsőoktatásban tanulók létszámának 2006 óta tartó csökkenéséhez.

A cikkek félrevezető módon állítják, hogy csökkentek a felsőoktatásra szánt állami források. A hallgatói létszámcsökkenést figyelembe véve az egy hallgatóra eső állami finanszírozás nemhogy nem változott, éppen ellenkezőleg. Nőtt, mint ahogy 2013 óta folyamatosan növekszik a felsőoktatásra fordított központi költségvetési források szintje is: 2017-re el fogja érni a 260 milliárd forintot, ami 50 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es szintet.

Az intézményi belső struktúraátalakítások eredményeképpen megszűnt a korábbi felelőtlen gazdálkodás, és az így felszabadult jelentős forrásokat az egyetemek a valós feladataikra, az oktatásra és a kutatásra fordíthatják.

Elolvasom a kormany.hu-n

 

2015. december 23.

Szerdától lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a jelentkezők a Felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatnak. A tájékoztató tartalmazza a meghirdetéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat. A tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel, amely tartalmazza a megjelenés utáni esetleges változásokat.

Közölték: a pontszámítást alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben végzik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok – maximum 400 – mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.

A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki.

Elolvasom az mno.hu-n

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)