Galéria

Az ESU 71. közgyűlésén jártunk

2016. december 30., péntek 20:24

2016. november 28. és december 4-e között került megrendezésre a European Students’ Union 71. közgyűlése Gdanskban. A HÖOK-ot Vámosi Péter elnökhelyettes, Kaizinger Tamás Töhötöm és Kárász István elnökségi tagok, valamint Kiss Dávid, a V4+ hallgatói szövetség koordinátora képviselte.

A közgyűlést megelőzően két napos szeminárium került megrendezésre, ahol főként a közgyűlés napirendi pontjait vitatták meg egymás közt a résztvevők. A szeminárium során külön szekciók kerültek megrendezésre a hallgatói érdekképviselet szerepéről a felsőoktatásban, a kommunikációs stratégiák felállításáról, valamint a hátrányos helyzetű csoportok belépésének elősegítésére a felsőoktatásba.

A ESU összesen 38 tagországgal rendelkezik, melyek közül 44 hallgatói szervezet képviselteti magát szavazati joggal a közgyűléseken. Minden egyes tagország két szavazattal rendelkezik, így azokban az országokban, amelyekben több országos felsőoktatási érdekképviseleti szervezet működik, a szavazatokat megosztva kerülnek meghívásra a szervezetek. A három napon át tartó gdanski közgyűlésen összesen 35 ország képviseltette magát az éjszakába nyúló tanácskozásokon.

Az ESU 71. közgyűlésén többek között módosításra került a szervezet alapszabálya a döntést igénylő szavazások érvényességével kapcsolatosan, elfogadásra került az ESU végrehajtó bizottságának beszámolója, (kikről bővebben itt érhető el információ) valamint az egyes munkacsoportok beszámolói is elfogadásra kerültek, melyek főként a nemzetközi hallgatói érdekképviseleti szervek közti együttműködést, a klíma változás és a környezetvédelmet, kampányok összefogását, pénzügyi stratégiák felülvizsgálatát tűzték ki célul.

Tárgyalásra került az ESU 2016. évi költségvetési beszámolója, valamint 2017-es költségvetése is, melynél bevételi oldalról 853E euróval számol a szervezet. Acélos tárgyalások folytak a tagsági stratégia kérdéséről, ahol főként a fehérorosz BOSS hallgatói szervezet csatlakozásáról folyt a vita, kiket a szavazás után az ESU legújabb tagjaként üdvözölhetünk. A tagszervezetek megszavazták az ESU végrehajtó bizottságának munkatervét is, mely főbb pontjai a mobilitás és nemzetköziesítés, a szociálisan hátrányos hallgatói csoportok felzárkóztatása, a digitalizáció és a határokon átívelő minőségbiztosítás kérdése, a felsőoktatás állami finanszírozásainak növelése, valamint a szervezet fejlődési pontjai kerültek meghatározásra.

A közgyűlésen nyilatkozat került megfogalmazásra az oktatás szerepéről a békés és összetartó társadalmak elősegítése érdekében, valamint közös nyilatkozatot fogalmazott meg a HÖOK a felsőoktatás hozzáférhetőségével kapcsolatosan az Egyesült Királyság, Írország, Olaszország, Hollandia képviselőivel, mely célul tűzte ki a tandíjak mérséklését.

2017 márciusában kerül sor Galwayben a soron következő ESU eseményre, melynek fő témájaként a Brexit felsőoktatásra gyakorolt hatásait jelölték meg a szervezők.

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)