Galéria

72. ESU Közgyűlés

2017. május 23., kedd 14:22

A European Students’ Union Máltán tartotta meg közgyűlését 2017. május 4-7 között. Az európai ernyőszervezet ülésén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját dr. Vámosi Péter elnökhelyettes, Pausits Péter gazdasági alelnök, Kaizinger Tamás Töhötöm külügyi elnökségi tag, valamint Kiss Dávid, a V4+ hallgatói szövetség koordinátora képviselte az eseményen.

A 2017. év első ESU-közgyűlési ülését nagy várakozás előzte meg több szempontból is. A közgyűlés egyik legfontosabb napirendi pontja a tisztújítás volt, melynek keretében az ESU közgyűlése tíz elnökségi tagot választott meg, akik 2017 július 1-től kezdhetik meg munkájukat. Az elnöki pozícióra az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó norvég hallgató, Helge Sanders Lee Schwitters került megválasztásra. Az alelnöki pozíciók tekintetében éles verseny alakult ki, ennek során pedig a szervezet nemi kvótái szerint egy férfi és egy női pályázót kellett megválasztani. A férfi alelnöki pozícióra két érvényes pályázat került benyújtásra a Lengyel Adam Gajek és a Francia Tarek Mahraui között, a jelöltek közötti éles verseny pedig a közgyűlésen leadott szavazatok számában is megjelent, melyből végül Adam Gajek került ki győztesen 33-30 arányban. A HÖOK képviselői a közgyűlést megelőzően több fórumon is támogatásukat fejezték ki Adam Gajek jelölésével kapcsolatosan, hiszen Adam még a Lengyel PSRP hallgatói szervezet képviselőjeként számos témában dolgozott együtt a HÖOK képviselőivel a V4+ hallgatói szövetségen belül, így alelnökké választása nagy öröm a HÖOK számára. A női alelnöki pozícióra a Svéd Caroline Sundberget választotta meg a közgyűlés.

Elfogadásra került az ESU új tagsági stratégiája, mely elfogadott dokumentum alapján minden teljes jogú ESU tagnak egy felülvizsgálati folyamaton kell átesnie annak érdekében, hogy továbbra is a szervezet teljes jogú tagja maradhasson. A felülvizsgálat keretén belül minden szervezetnek aktivitási beszámolót kell készítenie, valamint a főbb dokumentumait, mint például az alapszabályát angol nyelvre kell fordítania. A közgyűlésen elfogadásra került egy LMBTQI-nyilatkozat is, mely a nemi, illetve szexuális identitásuk miatt hátrányos megkülönböztetésben részesülő hallgatók védelmét hivatott szolgálni.

A Közgyűlés ülésén elfogadásra került az európai hallgatóknak a minőségi felsőoktatással szemben támasztott elvárásait összesítő dokumentum is. Az elfogadott okmány kitér az európai unió országain belül kiállított diplomák minősítésére és egyenértékűségére, a European Credit Transfer System implementálására, valamint a digitális oktatás fontosságára is.

Az esemény végén az ESU teljes jogú tagjainak lehetőségük van határozati javaslatokat előterjeszteniük, mely napirend keretében a HÖOK egy tervezetet nyújtott be az ESU közgyűlése számára a CEU üggyel kapcsolatosan. Az előterjesztés is kiemeli, hogy a HÖOK eddigi munkája során a CEU hallgatói képviselőinek álláspontját maximálisan szem előtt tartva képviselte az ügyet a döntéshozatali fórumokon.  Az elfogadott határozat hangsúlyozza, hogy a felsőoktatás érintett szereplőinek bevonása nélkül született meg a felsőoktatási törvény módosítása április hónapban. A határozat elfogadását az ESU közgyűlésének minden tagja ellenszavazat nélkül támogatta.

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)