Galéria

A kollégiumi kutatások folytatódnak

2016. június 15., szerda 16:33

A HÖOK által végzett kollégiumi adatgyűjtés középpontjában a hallgatói elégedettség, a kollégiumi épületek és a lakóegységek állapota, valamint a kollégiumok kapacitása állt. Noha a hallgatók többnyire elégedettek a szolgáltatásokkal, az épületek fejlesztésére és a kapacitásnövelésre fordított erőfeszítések elmaradnak a szükségestől. A 2015-ös adatgyűjtést követően, a FEKOSZ-szal együttműködésben a kollégiumok állapotának, finanszírozásának, férőhelyeinek és szolgáltatásának pontos felmérése érdekében további kutatásba kezdtünk.

2005-ben térképeztük fel először a felsőoktatási rendszer intézményeihez kapcsolódó lakhatási lehetőségeket. Az adatgyűjtés három területre fókuszált, ezek között a hallgatói elégedettség, a kollégiumi épületek és a lakóegységek állapota, valamint a kollégiumok kapacitása szerepelt.
143%-os a kollégiumi túljelentkezés, a tisztálkodási lehetőségekkel 66%-ban elégedettek a hallgatók és 39%-uk több másik szobával osztozik a fürdőszobán.
Ezek alapján több javaslatot is megfogalmaztunk, amelyek ágazati és intézményi szinten is fejlődést hozhatnak a felsőoktatáshoz kapcsolódó lakhatás területére.

A 2015-ös adatgyűjtés, 2016-ban összesített eredményeit összefoglaló infógrafikákat a lap alján mellékeltük.

A javaslatok mellett több szabályozási, kapacitásbeli és finanszírozási probléma is felszínre került, amelyek megoldása az egész ágazat közös érdeke, hiszen a felsőoktatáshoz való széles társadalmi hozzáférés egyik építőköve az elérhető, színvonalas kollégiumi lakhatás.

Ezért – immár a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével (FEKOSZ) együttműködésben - fontosnak tartjuk, hogy a munka ne álljon meg ennél a pontnál, hanem a kollégiumok állapotának, finanszírozásának, férőhelyeinek és szolgáltatásának pontos felmérése is megtörténjen, amely alapot nyújt a fenti problémákra adható megoldási javaslatok kidolgozásában. Így a kollégiumokra vonatkozó szabályozási kérdések, többek között a kategóriarendszer egyenetlenségeinek újragondolásához is.

A HÖOK és a FEKOSZ munkatársai előkészítettek egy adatlapot, amelynek kitöltésével minden szükséges adatot összegyűjthetünk, és az így elkészülő adatbázis elemzésével, valamint az érintett szereplők bevonásával, pontos javaslatot készíthetünk a szabályozás megújításához. Ehhez a feladathoz egyaránt szükséges a jövőbeli tervek, a hallgatói igények és a rendelkezésre álló infrastruktúra együttes figyelembevétele.

Az adatlapokat már elküldtük az intézmények kancelláriáira. A kitöltött adatlapok beérkezése után, várhatóan július közepére elkészül az elemzés, amelynek eredményeire építve készül el az újabb javaslatcsomag.

 

 

Eseménynaptár

December 2017
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Galéria

HOOK 70 es feher © Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2015
esu logo transparent ntp  NIT logó  dosz logo  otdt logo  MEFS logó  logo mik
mab logo   logo újnemzedék   MRK logo  FDSZ   FIVOSZ  fekosz logo   odt logo 

face twitter rss

Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

You need to sign in to those awesome features
Amennyiben van már fiókod, jelentkezz be!
Emlékezz rám

Regisztráció

*A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Név (*)
E-mail cím (*)
E-mail cím újra (*)
Jelszó (*)
Jelszó újra (*)