A HSUP, mint új termék az innovációs ökoszisztémában

Több mint 2000 hazai egyetemistával ismertette meg az elmúlt év során az innováció világát, a benne rejlő lehetőségeket, a modern vállalkozói ismereteket és a startupok működését a Hungarian Startup University Program. Ráadásul mindezt egy új, közös e-learning platformon keresztül.

Magyarország első felsőoktatási szintű egységes, komplex startup programjáról beszélgettük Kölkedi Krisztiánnal, a HSUP program megálmodójával és szakmai vezetőjével.
 
Lezárult a Hungarian Startup University Program (HSUP) pilot éve. Milyen visszajelzések jöttek eddig? Hogy értékeltétek a program sikerességét?

„Az elmúlt egy évben 21 egyetem közel 2100 hallgatója vett részt a programban, akiket több mint 60 mentor és több tucat szakmai partner segített a két félév során, hogy sikeres projektötletek szülessenek. Ennek eredményeként közel másfél ezer projektjavaslat, úgynevezett „one pager” jött létre, amelyből 100 kitűnő projekt jutott tovább a második félévre. Csapatonként átlagosan öt, vagyis közel 500 hallgató részesült ösztöndíjban, és kezdte meg a közös munkát a második félévben. Az egyetemektől, a partnerektől, a mentorainktól és több piaci szereplőtől is elismerő szavakat kaptunk; akitől nem, attól is fejlesztő szándékú konstruktív észrevételek érkeztek. Egyöntetű volt viszont az, hogy a program hiánypótló, és szükség van a fenntartására, sőt… kiterjesztésére. Külön öröm számomra, hogy számos startup versenyen viszontláthattam a HSUP programban is részt vevő hallgatókat, akik gyakran komoly dobogós eredményeket, - több alkalommal pedig első helyezést- is elértek.” Szerintem ezt már önmagában is sikernek lehet nevezni."

A tesztév sikere után hogyan tovább?

„Megújult erővel, több forrással, kibővült csapattal, több partnerrel és újabb csatlakozó egyetemekkel haladunk előre az eddig gyűjtött tapasztalatokat beépítve. A HSUP népszerűsége és a résztvevők pozitív visszajelzései után egyértelművé vált, hogy a programot nem csupán folytatni kell, de startupos kifejezéssel élve: „skálázni kell”. Több felsőoktatási intézmény is jelezte, hogy csatlakozni kíván a kezdeményezéshez, így a második évben legalább 26 egyetemre és 6-7000 hallgatóra számítunk.
Épp ezért kibővítettük a kiválasztható HSUP projektcsapatok létszámát, elkészültünk a HSUP mobil applikációjával, egy partner challenge és marketplace funkcióval, frissítettük a tananyagot és a vizsgarendszert, valamint a második félévre szolgáló ösztöndíjkeretet is. Mindezekkel közel háromszor annyi projektet és a projektcsapatokba bejutott 1000-1200 hallgatót tudunk majd támogatni, fejenként havi 150.000 forinttal.”

Miben rejlik a program egyedisége?

„A HSUP  egy közös platform, egy közösség, amely összefogja az ökoszisztéma szereplőit, legyen szó pénzügyi befektetőkről, egyetemekről, hallgatókról, mentorokról, vállalkozókról, szakmai partnerekről, állami szervezetekről, akik speciálisan tudják egymást támogatni. A program a szolgáltatáson túl egy új termék az innovációs ökoszisztémában, amely egyben oktatási innovációt is hordoz magában. A HSUP a problémamegoldó gondolkodásmódot hivatott népszerűsíteni, és egy teljesen más világot mutat a fiatal generáció számára. Mindezt egy új, saját fejlesztésű módszertannal, melynek köszönhetően kontaktórák nélkül, akár egy okostelefon segítségével is elvégezhető a tárgy.”
Azok, akik az első félévben az elméleti tananyaggal megbirkóztak és nyertes projektcsapatban dolgoztak, gyakorlatorientált, élmény alapú második félévben vehettek részt, kiemelt ösztöndíjjal, hogy a tanulmányaik mellett csak a projektjükre koncentrálhassanak. Mindezek zárásaként a kész projektmunkákat üzleti angyaloknak és inkubátoroknak mutatják be, akik hasznos visszajelzéseket és a legjobbaknak akár inkubációs-, vagy befektetési ajánlatot is nyújthatnak."

Hol találkozhatnak veletek, hol tudhatnak meg többet az érdeklődők, legyen szó partnerekről vagy hallgatókról?

"Facebook oldalunkon, induló instagram oldalunkon, weblapunkon természetesen. DE! Különálló nagy installációval és kiemelkedő programokkal – Dj verseny, hallgatói challengek, és HSUP-s nyereményekkel- várunk mindenkit az EFOTT fesztiválon a Velencei-tó partján egy fergeteges HSUP élményre. Mindenkit, aki szeretne többet megtudni és találkozni a HSUP csapattal, szeretettel várunk augusztus 11-15 között a Velencei-tó partján!"

A programról bővebben: https://hsup.nkfih.gov.hu/