Megkezdődött HÖOK #Jövőkép programjáról kötött megállapodás végrehajtása

#jövőkép #pályázat #támogatás #szoctám #EMMI #ösztöndíj

A HÖOK és az EMMI közötti megállapodás keretében megtörténhet a felsőoktatási ösztöndíjreform első lépése.

Március végén megjelent a Magyar Közlönyben a szociális ösztöndíjak emeléséről szóló kormányhatározat. Ahogyan beszámoltunk róla, egy hónapja megállapodást kötött Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke a HÖOK #Jövőkép programjáról. Ennek egyik legfontosabb pontja volt, hogy 2018. szeptember 1-től 40%-kal emelkednek a rászorultsági támogatások.

A megállapodás és az aláírás további részleteivel itt foglalkoztunk.

„Az őszi félév idei négy hónapjára egy 749,9 millió forintos egyedi támogatás keretében jut el a többletforrás az egyetemekhez és főiskolákhoz.” – mondta el dr. Vámosi Péter, a HÖOK elnökhelyettese. Ez megfelel az időarányosan szociális ösztöndíjra fordított keret 40 %-ának. A kormánydöntés szerint augusztusig pedig el kell készíteni azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek 2019-cel kezdődően beépítik az emelést az ösztöndíjak törvényileg garantált keretösszegébe, a hallgatói normatívába.

Az ösztöndíjreform érdekében kidolgozott javaslatcsomagjáról az országos hallgatói érdekképviselet hosszú ideje folytat tárgyalásokat az oktatási államtitkársággal. Vámosi emlékeztetett: A HÖOK célja a kezdetektől fogva nem csak az volt, hogy 2008 után újra emelkedjen a hallgatói juttatások összege. Ugyanilyen fontosnak tartják, hogy az állam által az ösztöndíjakra fordított források az eddiginél jobban hasznosuljanak, ehhez pedig a jogosultsági szempontrendszerek terén is szükséges a fejlesztés. „Bízunk abban, hogy a szociális ösztöndíjak keretének emelése csak az első lépés, és ezt hamarosan követi a tanulmányi teljesítmény alapján elnyerhető tanulmányi ösztöndíj rendezése is.” – emelte ki a HÖOK elnökhelyettese.