Több mint 500 mentorral indul az idei stipi év

Júliusban lezajlott a mentorjelöltek számára szervezett mentortáborunk. A tábor minden évben kiemelkedő fontossággal bír, ugyanis ott kerülnek kiválasztásra a következő év mentorai, akik a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal Magyarországra érkező elsőéves hallgatókat segítik majd. Az idei évben a gödöllői székhelyű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (röviden: MATE) adott helyet.

A tábor fontossága abban rejlik, hogy ez az első lépcsőfoka a jelölteknek a mentorrá válás útján. A programtervben a megérkezést egy ünnepélyes megnyitó követte, majd egy lazább hangvételű ismerkedés. Másnap a résztvevők intenzív tréningen vettek részt, ahol olyan skilleket sajátítottak el, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy olyan mentorokká képződjenek, akikhez teljes bizalommal fordulhatnak a mentoráltak, legyen szó tanulmányaik sikeres elvégzéséről, egy idegen országban való boldogulásról, vagy kapcsolatépítésről. A mentorok az első biztos pont a legtöbb programban résztvevő gólyának, mely hatalmas felelősséggel jár amellett, hogy életre szóló nemzetközi barátságok és kapcsolatok is születnek. Nem csak a mentoráltak tanulnak sokat mentoraiktól, hanem a mentorok is a gólyáktól, egymástól és magukról egyaránt. Számtalan ponton bír építő hatással egy ilyen szerepkör betöltése. A tábor azért is meghatározó a mentorjelöltek számára mert a jelentkezők itt találkoznak először egymással, és alapozhatják meg azt a mentor kapcsolatot, amiből egy erős egység, egy hálózat alakul ki az idő múlásával. Vannak visszatérő, tapasztaltabb mentorok is, de ez a pár nap nekik is hasznos, ugyanis máshogy felépített feladatokkal néznek szembe a tréning alatt, valamint nagyon fontos tippekkel és tanácsokkal tudják ellátni az újonnan érkezőket. A szakmai és személyes fejlődés mellett hangsúlyos szerepet kap a jó hangulat és az a légkör megteremtése, ami miatt ez a hétvége nem csak hasznos tudássá, de felejthetetlen pillanatok emlékévé is érik. Az akadémiai év megindulásával, a programok is megkezdődnek, ami Magyarország kulturális kincseinek megismerése mellett, teret ad egy, az országon átívelő közösség megalakulásának, ugyanis a programok nem csak Budapestet, de több vidéki várost is célba vesznek. 

A 2022/2023-as tanév rengeteg kulturális és közösségkovácsoló programot tartogat a programban résztvevők számára, és látva az idei mentor csapatot, a beérkező gólyák nagyon jó kezekben lesznek.

Sok sikert és különleges élményeket kívánunk Nektek mentorok! Köszönjük a tábori részvételt! Egy csoda volt!

 

Kiss Virág Viktória