Az osztatlan tanárképzés múltja, jelene és jövője

KonTra - Konferencia a tanárképzés releváns alapjairól. Ezzel a címmel és alcímmel tartanak megbeszélést Debrecenben a HÖOK keretén belül létrejött Bölcsész Hallgatók Szövetsége szervezésében.

A negyedik alkalommal megrendezett konferencia alapja a 283/2012. (X. 4.) Korm. rendelet, amivel létrejött az osztatlan tanárképzés. Idén egy ötéves mérföldkőhöz érkezett a rendszer, így ez lehetőséget kínál az eddigi tapasztalatok és problémák felszínre hozására és közös álláspontok kialakítására, hogy közösen dolgozzunk e tanárképzési forma javításán.

A kétnapos ülésen hallgatói álláspontot képviselő munkaanyag megfogalmazása a cél, ami a konferencia nevéhez hűen releváns alapja lehet a tanárképzés formálására. Olyan aktuális kérdéseket kívánnak körbejárni, mint a pályaalkalmassági rendszer megújítása, módszertani problémák, a mobilitási lehetőség bővítése, vagy a diszciplináris szakok nehézsége. A szervezők további vállalt célja, hogy a résztvevők közös munkája alapján egy olyan javaslatcsomagot állítsanak össze, amelyre a szakpolitikai döntéshozók mérvadóként tekinthetnek az előttük álló időszakban.

A pénteki megnyitó után A debreceni tanárképzés sajátosságai és Öt év távlatában: az osztatlan tanárképzés megújításának lehetőségei címmel hallhatók előadások, majd a szekcióülések következnek. Szombaton további öt előadás lesz, amiknek célja, hogy a résztvevők olyan impulzusokhoz jussanak, amiket utána a szekció munkában hasznosítani tudnak. A délutáni három szekcióban egy munkaanyagon dolgoznak, amit utána továbbítani lehet az illetékeseknek.

A szombati kerekasztal-beszélgetés nyitott, a szekciók munkájában a tanárképzési hallgatói képviselői vesznek részt. Elöbbin Dr. Horváth Zita  felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Dr. Gloviczki Zoltán az Oktatási Hivatal elnöke is tiszteletét teszi.

A főszervező Bölcsész Hallgatók Szövetsége és a házigazda DE BTK HÖK minden tanárszakos hallgatót sok szeretettel vár a fent jelzett nyilvános eseményre, a részletes program pedig itt érhető el.