Nem válaszolt az EU biztos a HÖOK meghívására

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája április 26-án szólította meg levelében Mariya Gabriel oktatásért is felelős európai biztost, mivel sok hallgató látja úgy, hogy az Erasmus+ és a Horizont Európa Programok sorsa politikai viták eszközévé vált.

A szervezet levelében meghívta Magyarországra az európai biztost, hogy személyesen is lehetősége legyen beszélgetni az érintettekkel, modellváltott intézmények hallgatóival, oktatóival. Sajnálatosan azonban a hallgatók törvényes érdekképviseletét ellátó szervezet az ügy fontossága és sürgőssége ellenére az elmúlt 23 napban érdemi választ nem kapott. Szerencsétlen időzítés, hogy az európai oktatási ügyek élén épp most történik személyi váltás, de remélhetőleg az új biztos nyitottabb lesz a magyar hallgatókkal való kommunikációra.

A hallgatói érdekképviseleti szervezet meggyőződése, hogy bárki bármit gondol az ügyről, a magyar egyetemisták oktatáshoz vagy európai hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférésének korlátozása nem elfogadható. A helyzet megoldása érdekében széleskörű összefogásra van szükség, így együttműködik a Doktoranduszok Országos Szövetségével, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségével, valamint a Nemzeti Ifjúsági Tanáccsal, hogy segítse a korábban megkezdett aláírásgyűjtést, továbbá, hogy közösen egyetemi fórum sorozatba kezdjenek a hallgatók hangjának felerősítése céljából.