A nyelvvizsga-követelmény elengedése több tízezer fiatal munkaerőpiacra való kilépését tenné lehetővé

A mai napon Schanda Tamás miniszterhelyettessel, valamint Rácz Zsófia, és Dr. Hankó Balázs helyettes államtitkárokkal személyesen egyeztetett a HÖOK vezetősége. A hallgatói érdekképviselet szerint a nyelvvizsga követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek.

Közöttük jelentős arányban vannak pedagógusok, egészségügyi- és agrár szakemberek, akikre jelenleg nagy szüksége lenne a magyar társadalomnak, az oktatási rendszernek és a gazdaságnak. Mindannyiunk érdeke, hogy minél több diplomás fiatal legyen, ahogy az is, hogy a magyar fiatalok készségszinten beszéljenek idegennyelveket.

_ASP5850

Közösen kell tennünk azért, hogy a hallgatók nyelvtudása a jövőben javuljon, és minél fiatalabb korban, gond nélkül le tudjanak tenni egy középfokú nyelvvizsgát. A járványidőszak az egyetemisták számára is soha nem látott kihívásokat jelentett, hiszen az online tanórák mellett, távolléti formában kellett vizsgázni, és emellett jelenléti nyelvoktatásban sem tudtak részt venni a fiatalok lassan másfél éve. A számok is azt mutatják, hogy a COVID túl nagy akadályokat görgetett eléjük: sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani. Ez főleg a szaknyelvi vizsgákat, de sok nyelvből általános vizsgákat is érintett. Ráadásul ezen időszak nem csak a most nyáron végzőket, hanem a keresztfélévben, vagyis februárban abszolváltak diplomaszerzését is megnehezítette.

Napi szinten rengeteg visszajelzést kapunk, hiszen lassan már a szóbeli záróvizsgáknak is vége, és a végzős hallgatók nem tudják, mire számíthatnak. A döntés sürgősségét továbbá az is indokolja, hogy azon hallgatók, akik szeretnének mesterszakon továbbtanulni, július 8-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat a felvi.hu rendszerében. Tekintettel arra, hogy az érintett hallgatók szakmai tudásukat a záróvizsgákon már bizonyították, a HÖOK azt kéri a kormányzattól, hogy a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga követelményt függessze fel a 2021. augusztus 31-ig záróvizsgázók számára, beleértve a 2020/21-es tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is.