Disznóláb varrástól az EKG mérésig

#felvételi #educatio #oktatási hivatal

Minden korábbi látogatói rekordot megdöntött idén a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A három napos, 15 ország 150 kiállítóját felvonultató felsőoktatási seregszemlére 52 500 érdeklődő látogatott ki, ami fele a tavaly felvételizetteknek. A diákok a továbbtanuláshoz szükséges információk mellett számos, a későbbi pályájukhoz köthető programon keresztül is megismerhették a szakterületeket, így varrhattak disznólábat, részt vehettek kémiai kísérletben és lőgyakorlaton, de végezhett

 


Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás évek óta a hazai felsőoktatási intézmények egyiklegnagyobb bemutatkozási helyszíne, egyben a magyar pedagógusok kiemelkedő szakmai expója, azérdeklődő diákok számára pedig az egyik leginkább meghatározó információs központ. Jól mutatja ezt az is, hogy január 18-20 között mintegy 52 500-an látogattak ki a kiállításra, ami közel 22 százalékosnövekedést jelent a tavalyihoz képest.


Az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megvalósuló 18. Educatio Nemzetközi Szakkiállításon 15 ország 150 kiállítói standjáról szerezhettek információt a továbbtanulni vágyók, köztük valamennyi magyar felsőoktatási intézmény mellett már 35 külföldi intézmény, 25 szakképzési hely és 21 egyéb szakmai kiállító kínálata közül válogathattak az érdeklődők. A munkaerő piaci és pályaválasztási trendeknek megfelelően pedig 12 informatikai szakképző helynek isbemutatkozási lehetőséget biztosított a rendezvény.


Az intézmények és duális képzőhelyek a legújabb innovációkkal készültek. Korosztálytól függetlenül nagy sikert aratott az áramtermelő bicikli, a mozdony szimulátor, VR, azaz virtuális valóság szemüveg, a 3D nyomtató és a napelemes autó is.


A továbbtanuláshoz szükséges információk mellett játékos, a későbbi pályájukhoz köthető feladatokon keresztül is megismerhették a képzőhelyek szakterületeit a diákok; így varrhattak disznólábat, fotózhattak, részt vehettek kémiai kísérletekben, lőgyakorlaton vagy akrobatikus produkciókban, de lehetőségük volt EKG mérésre és próba nyelvvizsga kitöltésére is.