Egy Erasmus nélküli felsőoktatás elképzelhetetlen lenne

A modellváltással kapcsolatban van helye kritikának. Mi magunk is számtalan javaslatot fogalmaztunk meg az elmúlt években, és úgy látjuk, hogy a mai napig több olyan hibája van az alapítványi fenntartásnak, amelyek javításra várnak. Mindazonáltal ezek rendezése érdekében folytatott vitáknak nem lehet tárgya a hallgatók oktatáshoz vagy egyes szolgáltatásokhoz, például csereprogramokhoz való hozzáférése.

Jelenlegi tudásunk szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy az éppen Erasmuson lévő, vagy az idei évben Erasmus mobilitásra készülő hallgatókat érje hátrány, azonban annak érdekében, hogy ugyanez elmondható legyen a 2024-es évről, a magyar kormánynak és az Európai Uniónak mihamarabb meg kell egyeznie.
A HÖOK részéről felvettük a kapcsolatot a hallgatók európai szintű képviseletét ellátó European Students’ Union vezetőivel, továbbá megbeszélést kezdeményezünk a Európai Bizottság Magyarországi Képviseletével. A hallgatók oktatáshoz és hallgatói szolgáltatásokhoz való hozzáférése politikai álláspontokon felül álló kérdés, így valamennyi, a helyzet megoldásáért tenni képes szereplőnek dolgoznia kell azért, hogy a hallgatók számára mihamarabbi megnyugtató megoldást találjunk. Nyomatékosan kérjük az érintett döntéshozókat, hogy találjanak mihamarabb megoldást a helyzetre még a tavaszi pályázati időszak kezdete előtt.