Egyedülálló űripari fejlesztés az Óbudai Egyetemen

Magyarországon az aszályok évente akár 40 milliárd forintos károkat is okozhatnak, ami 2015-ben közel 400 milliárd forintra rúgott. Ez a környezeti változás komoly kihívások elé állítja a vízkészletek menedzselését.

A WREN projekt keretében az Óbudai Egyetem szakértői, a COMBIT Számítástechnikai Zrt., a Széchenyi István Egyetem és a C3S Kft. közreműködésével egy valós idejű döntéstámogató rendszer fejlesztésén dolgoznak. A projekt célja az aszálykárok
megelőzésére és előrejelzésére irányuló technológiák innovációja. A kezdeményezés részeként egy speciális műholdplatform kifejlesztése is zajlik, melynek hasznos teher tervezésében az Egyetem mérnökei is aktív szerepet vállalnak.

Továbbá, az Egyetem kiemelt figyelmet fordít a műhold platform mikrorezgéseinek kutatására. A kisméretű műholdak stabilizálását nehezítő mikrorezgések mérséklésére irányuló szenzortechnikai innovációk a stabil működés kulcsfontosságú elemei. Ezen szenzorok teljes tervezési és fejlesztési folyamatát az Egyetem mérnökei végezték, összhangban a C3S Kft. mérnökeivel végrehajtott rendszerintegrációs feladatokkal. A műhold felbocsátását 2024 első negyedévében tervezik, a SpaceX hordozórakétájának segítségével.

Ez a kezdeményezés nemcsak a mezőgazdasági szektorban okozhat áttörést, hanem az űripari technológiák fejlődésében is új mérföldkövet jelent. Az Óbudai Egyetem ezen erőfeszítései megmutatják a műszaki innováció és a gyakorlati alkalmazások ötvözésének fontosságá.