FELSŐOKTATÁS: VÁLTOZÓ PIAC, ÉLESEDŐ VERSENY

#BME #DE #PTE #felvételi #educatio #SZE

Az eseményen köszöntőt mondott Maszlavér Gábor, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás főszervezője, valamint Duráczky Bálint, a HÖOK Kutatásért felelős szakmai vezetője, egyben a konferencia főszervezője.

 

"A becslések szerint, a felsőoktatásba jelentkező hallgatók létszáma már túlhaladta a csúcspontját és mostantól több tényező miatt is folyamatos csökkenés várható, amely csökkenésnek csak a meredeksége képezi vita tárgyát. A csökkenés meredekségét a jól becsülhető demográfiai hatások helyett a felsőoktatási piac nemzetközivé válásával keletkező elszívó hatás fogja eldönteni. Hogyan lehet erre felkészülni? Milyen lehetőségei vannak egy intézménynek? Milyen eszközökkel lehet erősíteni a felsőoktatási pozíciót?" - jelölte ki beszédében Duráczky Bálint a rendezvény célját és irányát.

 

Elsőként Hámori Ádám, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elemzője tartott előadást a Felsőoktatási intézmények közötti verseny a hallgatói jelentkezési-felvételi adatok tükrében címmel, mely során többek között felmerült, milyen tényezők befolyásolják a diákokat az intézmény kiválasztásakor. Őt követték Fehérvári Anikó, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa, az ELTE docense, és Szemerszki Mariann, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa Hallgatói sokszínűség a felsőoktatásban: probléma vagy lehetőség? című előadása. Az előadók arra törekedtek, hogy a különböző szociális háttérrel rendelkező fiatalok körülményeit és lehetőségeit a felsőoktatásban bemutassák.

 

A kávészünetet követően Görög Zsolt, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatási igazgatója Ügyfélközpontúság a felsőoktatásban címmel tartott előadást, majd Nyüsti Szilvia és Salomvári György, a HÖOK kutatócsoport oktatási szakértői prezentációját hallhattuk Hallgatói létszám optimalizálás adatokra alapozva? Igen! címmel.

 

A konferencia egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult. Felsőoktatási intézmények képviselői segítségével jártuk körül, hogy miként válik kézzelfoghatóvá intézményi szinten a növekvő verseny és ez milyen válaszokat, új megoldásokat igényel az egyetemek részéről.

 

A beszélgetés résztvevői Dr. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója; Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója; Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi Egyetem főigazgatója; Daku Dávid, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának korábbi elnöke voltak, a moderátor szerepét Duráczky Bálint, a HÖOK Kutatásért felelős szakmai vezetője töltötte be.