Ingyenes nyelvvizsga kisokos

Ismered az ingyenes nyelvvizsgával kapcsolatos kormánydöntés feltételeit? Gyere, nézd át, összegeztük neked.

A kötelező nyelvvizsga bevezetésétől kezdve azt kérte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), hogy az elvárások teljesítését, feltételeit támogassa a Kormányzat. Így üdvözöltük az ingyenes nyelvvizsgát, de képviselőitekként a Jövőkép Programban tovább folytattuk az ezzel kapcsolatos problémák közvetítését. smile

De most már rátérünk a lényegre.

 

Mik a fentebb említett feltételek?

•       A nyelvvizsga időpontjában 35 év alattinak kell lenned.

•       A vizsgának természetesen sikeresnek kell lennie.

•       A közép- és felsőfokú nyelvvizsga számít (komplex B2 típusú vagy komplex C1 típusú), az alapszint esetében nem jár a térítés.

•       Az igénylést 1 éven belül el kell indítanod.

 

Mi van akkor, ha már van egy nyelvvizsgád korábbról?

•       Semmi gond! A 2018. január 1. után megszerzett első, legalább középfokú komplex (írásbeli + szóbeli) vizsga díját így is visszaigényelheted.

 

Külön tetted le az  írásbelit és szóbelit?

•       Nem feltétlenül számít. Ha egy éven belül lesz meg mindkét részterület, akkor már indíthatod is az igénylést. De ha több mint egy év telik el a kettő között, a második sikeres részvizsga számít az igénylésnél.

•       Ha az egyik része (pl. a szóbeli) már megvolt 2018.  január 1. előtt és csak a másikat (az írásbelit) teljesítetted ez után, akkor a második részvizsga díját igényelheted vissza.

 

Honosított a nyelvvizsgád?

•       Honosítás esetén a honosítási eljárás díját igényelheted vissza.

 

Hol és hogyan lehet visszaigényelni a pénzt?

•       A hosszú nevű (de azért leírjuk) Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságán. Ne ijedj meg, erre a linkre kattintva letöltheted a kérelmet. Ehhez nem kell mellékelned a bizonyítványt, tanúsítványt, honosítási határozatot, mivel az elbírálásához szükséges további adatok az Oktatási Hivataltól beszerzik. Szuper kis hatóság ez :)

•       A kitöltött és aláírt (ne feledd el aláírni se, bizony) nyomtatványt a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani  (Postacím: 1820, Budapest). A kérelmet elektronikus úton is benyújthatod, ebben az esetben a mellékleteket szkennelt dokumentumként kell csatolnod a kérelemhez.

 

Milyen nyelvek játszanak?

•       angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, bolgár, görög, horvát, lengyel, örmény, roma/cigány (romani, illetve beás), román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, latin, portugál, arab, héber japán, kínai, holland, finn, ha a vizsga nyelve az érintett személy állampolgársága szerinti ország hivatalos nyelvétől eltérő, továbbá a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény alapján meghatározott nem magyar állampolgárságú személy esetén a magyar.

 

És jöjjön a legfontosabb kérdés: Mennyi az annyi?

•       Ha 2018. január 1. után tetted le a komplex közép- és felsőfokú nyelvvizsgát, akkor a vizsgadíj összege visszajár (csak ne felejtsd el visszaigényelni!) de legfeljebb a minimálbér 25%-a. A minimálbér  évről-évre változik: a 2018-as összeget tekintve ez a 25% neked 34 500 Ft-ot jelent. Ennyit biztosan megspórolsz a családnak, magadnak :) Csak sikerüljön!

 

Aztán ügyesek legyetek, mi szurkolunk nektek!