Kik azok a NEET fiatalok? És miért nem dolgoznak?

Többek között erről is egyeztetett Navracsics Tibor európai biztossal tizenkét szervezet képviselője a magyar IfYOUsági Paktum múlt heti találkozóján

Európában jelenleg több mint 7 millió fiatal tartozik az ún. NEET kategóriába, azaz olyan 15-29 év közötti fiatal, aki jelenleg nem dolgozik és nem vesz részt semmilyen oktatásban, képzésben. Magyarországon a NEET fiatalok száma 2014 óta folyamatosan csökken, de jelenleg is 10% körüli, így a probléma több tízezer fiatal érintett. A magyar IfYOUsági Paktum – összhangban az európai Pact4Youth programmal – elsődleges célja, hogy támogassa és segítse a nem dolgozó és nem tanuló fiatalok visszatérését és beilleszkedését a hazai oktatási rendszerbe, valamint javítsa a munkavállalási lehetőségeket és körülményeket a magyar munkaerőpiacon. A Nemzeti Ifjúsági Tanács és 12 további szervezet által támogatott nagyszabású program résztvevői legutóbbi egyeztetésükön Navracsics Tibor, az ifjúságpolitikáért is felelős európai biztos jelenlétében tárgyalták a kezdeményezés eredményeit és jövőjét.

A magyar Pact4Youth kezdeményezés nemcsak azonosította, hanem összegyűjtötte a résztvevő szervezetek jó gyakorlatait, melyek elősegítik a 15-29 év közötti korosztály életminőségének javulását és segít nekik jövőjük formálásában. A hazai oktatási és munkaerőpiaci véleményformáló szervezeteket tömörítő program több pontban tárgyalta észrevételeit Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosának részvételével megszervezett múlt pénteki egyeztetésen a Budapesti Európai Ifjúsági Központban. A fiatalok hazai munkaerőpiacon kínálkozó lehetőségei mellett olyan témák kerültek szóba mint a pályaorientáció, külföldön dolgozók hazatérése Magyarországra, illetve a nyelvi és digitális kompetenciák további fejlesztésének szükségessége. A munkacsoport eddigi eredményeit felsorakoztató kiadvány terjesztése a napokban kezdődik meg országszerte, amelynek tartalma az Európai Ifjúsági Stratégia formálásába is aktívan bekapcsolódhat az idei esztendőben. Navracsics Tibor arra biztatta a magyar ifjúsági szervezeteket, hogy folytassák a megkezdett munkát. Nedeczky Lilla a projekt magyarországi koordinátora hozzátette, hogy az Európai Oktatási Térség kialakítását is prioritásként kezeli a munkacsoport és ezen a téren is javaslatokat fogalmaz meg a munkacsoport az Európai Unió számára.

Az IfYOUsági Paktumról

Az IfYOUsági Paktum, azaz a magyarországi Pact4Youth kezdeményezés 2017 őszén indult el azzal a céllal, hogy az ún. NEET fiatalok (15-29 év közötti, nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő fiatalok) oktatásban való részvételét, illetve munkaerőpiaci intergációját az Európai Uniós egyezmény által meghatározott 7 stratégiai irányelv* szellemében, konszenzuson és együttműködésen keresztül elősegítse. A Paktum alapító szervezetei:

 • Amerikai Kereskedelmi Kamara
 • Bridgestone Magyarország Kft.
 • ENSZ Ifjúsági Küldött
 • Emberi Erőforrások Minisztériuma
 • European Youth Card Association
 • Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége
 • Hallgató Önkormányzatok Országos Konferenciája
 • Külgazdasági és Külügyminisztérium
 • Meló-Diák Holding Zrt.
 • Nemzeti Ifjúsági Tanács
 • Országos KID Egyesület
 • Pénzügyminisztérium
 • Új Nemzedék Központ

A KIADVÁNY ELÉRHETŐ ONLINE:
http://www.ifjusagitanacs.hu/pact4youth/

 

Bélyegkép: Nemzeti Ifjúsági Tanács Facebook-oldal