Nyilvános a felsőoktatási irányításra vonatkozó törvénymódosítás

#EMMI #ITM #országgyűlés

Az Országgyűlés honlapján közzétették, hogy a kormányzati struktúra változása hogyan fogja érinteni a felsőoktatást. A tervezetben szereplő változásokat dr. Vámosi Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese foglalta össze.

 

A jövőben az innovációs és technológiai miniszter közreműködik az EMMI-t vezető miniszter agrár, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki képzési területre vonatkozó, intézmények működését érintő hatósági jellegű döntéseiben.

Ennél is fontosabb változás, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása értelmében a jövőben az oktatásért felelős miniszter egyes állami intézmények fenntartói jogát megállapodással átruházhatja az innovációs és technológiai miniszterre. "Bár erről a módosítás konkrétan nem ír, a többi szakasz alapján arra számítunk, hogy első sorban műszaki és az agrár intézmények fenntartása kerülhet majd át az új minisztériumba. Ezek közül is legbiztosabbnak azok tűnnek, amelyekben jelentős az iparral együttműködésben megvalósított duális képzés, mint pl. a Dunaújvárosi Egyetem, vagy a kecskeméti Neumann János Egyetem" - mondta el az elnökhelyettes.

Vámosi hozzátette, hogy a jövőben a fenntartó bízhatja meg a konzisztóriumok tagjait, valamint (a miniszterelnökhöz tartozó megbízási jog kivételével) ő gyakorolhatja a munkáltatói jogokat a kancellár felett. Érdekesség ugyanakkor, hogy a kancellári pályázat kiírása, és a pályázók felterjesztése ezekben az intézményekben is az EMMI-t vezető Kásler Miklós hatáskörében maradhat továbbra is.

Az érintett egyetemek esetében a várhatóan innovációs és technológiai miniszterré kinevezendő Palkovics László hatásköre lesz az alapfeladatok meghatározása az alapító okiratban, a rektori pályázat kiírása és a rektor feletti munkáltatói jogkörök gyakorlása, továbbá az esetleges átalakulásokról (egyesülés, kiválás) való döntés is.

A törvénymódosítás szerinti a jövőben lehetővé válik az is, hogy a kutatási, fejlesztési feladatok végrehajtásához, a kutatási eredmények hasznosításához adott támogatás az új minisztérium költségvetésében szerepeljen, így ezek felhasználását az Innovációs és Technológia Minisztérium koordinálhatja. E mellett a korábbi oktatási államtitkárból innovációs miniszterré előlépő Palkovics közreműködésével gyakorolja majd Kásler Miklós többek között az ágazatai fejlesztési tervek elkészítésével, az új képzési megoldások támogatásával, a szakok szerkezetének felülvizsgálatával, valamint a felsőoktatás és a gazdaság kapcsolatával kapcsolatos feladatait.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd