Példaértékű hallgatói összefogás is kellett az 1 millió aláíráshoz

A Hallgatói Önkormányzat Országos Konferenciája 2017. december közepén döntött arról, hogy támogatja a Minority Safepack elnevezésű nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést. A HÖOK akkor 50.000 aláírás összegyűjtését vállalta.

Széleskörű összefogás jött létre a Kárpát-medencei fiatalok körében a kezdeményezés támogatása mellett. – fogalmazta meg Gulyás Tibor HÖOK-elnök a kampányt lezáró budapesti sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a fiatalok képviselőiként működtek közre, és 50 ezer aláírás összegyűjtését vállalták, amit messzemenően túl tudtak teljesíteni.

Az online kampányt tekintve több mint 1,1 millió embert ért el a szervezet központi posztokkal, videókkal, hírekkel és felhívásokkal. A HÖOK tagjai, azaz az egyetemi, főiskolai hallgatói önkormányzatok szintén aktívak voltak a közösségi oldalakon.

A tavaszi félévben megtartott, 21 állomásból álló országos rendezvénysorozat keretében gyűjtöttek aláírásokat. Márciusban számos intézményben folyt több napos kitelepülés a helyi hallgatói képviselők szervezésében is. Így nem csak a Hallgatói Önkormányzatok intézményi és kari irodáiban írhatták alá az íveket, hanem frekventált oktatási helyszíneken, kollégiumokban és nagyobb előadóknál is biztosított volt a lehetőség az aláírásgyűjtésre.

A kedd (2018. április 3.) éjfélig tartó határidő lejártáig az Európai Unió több mint 1 millió 215 ezer polgára támogatta aláírásával a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A következő három hónapban a nemzeti hatóságok ellenőrzik az aláírásokat. Közmeghallgatás is várható az Európai Parlamentben, majd október 3-ig az Európai Bizottságnak közölnie kell álláspontját az üggyel kapcsolatban.

A Minority SafePack célja, hogy az Európai Unió jogi lépéseket tegyen a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó emberek védelmének javítása, valamint az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése érdekében.