Stipendium Hungaricum Mentorhálózat kisokos

Kezdjük az elején. Mi az a Stipendium Hungaricum Mentorhálózat, röviden SH Mentorhálózat?
Az SH Mentorhálózat a HÖOK kortárssegítő programja, amelyben magyar hallgatók segítik a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjprogram állami támogatásával egyetemeinkbe és főiskoláinkba érkező, külföldi hallgatók beilleszkedését, és hogy minél jobban megismerjék hazánkat és a magyarországi életet.

Miért kezdeményezte a HÖOK a Mentorhálózat létrehozását?
A HÖOK a Jövőkép Program során ismerte fel a ti visszajelzéseitekből, hogy az eddiginél jobban oda kell figyelni a külföldi hallgatók beilleszkedésére, nagyobb támogatást kell nekik adni. És ki tudná ezt jobban megadni nekik, mint a felsőoktatási rendszerben már kiigazodó magyar hallgatótársaik?


Mit nyújt a Mentorhálózat?
A mentoráltaknak szervezett képzések mellett a hálózat egyik fő célja, hogy a külföldről jövő hallgatók megismerjék hazánk kulturális-, turisztikai-, földrajzi- és történelmi nevezetességeit, a magyar kultúrát.

Ám ez nem csak a nálunk tanuló hallgatótársainknak jó, hanem az őket mentoráló magyar hallgatóknak is életre szóló lehetőséget, élményt biztosít a program: idegen kultúrákat ismerhetnek meg ésakár életre szóló barátságokt is köttethetnek.


Mennyien érkeznek hazánkba ezzel az ösztöndíjjal?
Jövőre mintegy 5000 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az első évfolyamon. A program nagyjából 10.000 fő elérését tűzte ki célul.


Ki lehet mentor, ki csatlakozhat az SH Mentorhálózathoz?
Kiváló kérdés, fiatal barátom.
Mentornak jelentkezhet bármely felsőbb éves hallgató, aki megfelelő szinten beszél angolul és képes interkulturális közegben a feladat ellátásra. Az SH Mentorhálózat a tervek szerint mintegy 300 mentorral fogja megkezdeni segítő pályafutását.

Mikortól és hol lehet jelentkezni?
A mentorok jelentkezése várhatóan még a tavaszi félévben fog indulni, a program pedig 2018 őszi szemeszterében kezdi meg a mentorálási tevékenységet.

Miért jó mentornak lenni?
Az SH Mentorhálózat során a mentorok számára interkulturális, a mentori feladatokat segítő tréningeket is szervez képzett szakemberek segítségével. Az itt elsajátított kompetenciákat pedig későbbi életük során is hasznosíthatják majd.
A mentorok – ha megfelelően látják el feladataikat – az elvégzett feladatokért díjazást is kapnak.