Hogyan éljünk meg “egyetemista költségvetésből”?

Az egyetemi évek előrehaladtával egyre inkább előtérbe kerül a pénzügyi önállóság kérdése. A hónap vége pedig szűkös időszak tud lenni, ha nem figyelünk oda, mit mire költünk a zsebpénzünkből, az ösztöndíjunkból vagy fizetésünkből.

Szécsi Tamással, az ELTE hallgatójával beszélgettünk.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája: Kérlek, mesélj egy kicsit magadról!

Szécsi Tamás: Ebben a félévben fogom befejezni germanisztika alapszakomat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az elmúlt három és fél év egy remek idő volt számomra, tele Könyvtár Klubos bulikkal, új haverokkal és tanulmányi fejlődéssel. Sok esetben a finanszírozás kérdésköre volt a legnehezebben és legsürgetőbben megoldandó dolog.


HÖOK: Honnan tud egy egyetemista pénzhez jutni?

Sz.T.: Szerintem egy egyetemistának három lehetősége van.  Az első a “családi adományok”, de egy idő után mindenkinek le kell mondani erről.

A második lehetőség az ösztöndíjak, a tanulmányi, szociális vagy közéleti ösztöndíjprogram: ezek ugyan szépek és jók, de csak ebből megélni sajnos elég nehéz. Persze biztos van, akinek ez sikerül, de úgy hiszem, én nem tartozom közéjük…

Harmadik lehetőségként pedig ott van az önálló munkavállalás: ha engedi az órarended, akkor szerintem nagyon fontos minél hamarabb munkát keresni. Ez jót tesz az önérzetednek, a pénztárcádnak, és későbbiekben az önéletrajzodban is jól mutat.


HÖOK: Mennyi pénzből gazdálkodik tehát egy átlag egyetemista havonta? 

Sz.T.: Konkrét számokat nem tudok és nem is akarok mondani, de az biztos, hogy pénzből sosem elég: minél több pénzed van, annál többre van szükséged. Nálam mai napokban a munka a fő bevételi forrás. 


HÖOK: Ha szükséges, honnan tudunk még “instant” pénzhez jutni?

Sz.T.: Izgalmas és új lehetőség a vérplazma adás. Ezzel a lehetőséggel még sosem éltem, de elvileg gyorsan lehet akár 5000 Ft-ot keresni, ami hasznos lehet a hónap végén vagy a fizetés előtti utolsó napokban.


HÖOK: Az elköltés során, számodra mi a prioritás?

Sz.T.: A prioritás mindig az étel, aztán a szórakozás. Persze félre is kell tenni, hiszen nem mindig van lehetőség munkához vagy ösztöndíjhoz jutni.


HÖOK: Milyen tanácsokat tudsz adni, hogy utolsó hétre még maradjon pénzünk egy előadás előtti/helyetti kávéra?

Sz.T.: Nálam a tervezés vált be mindig is: előre megnézem, hogy mit mikor hol érdemes megvenni, és ha lehet, próbálok a megvásárolt alapanyagokból eltenni.


HÖOK: Van valamilyen általános tanácsod a pénz hatékony beosztására?

Sz.T.: Én minden hónap elején félre teszek adott összeget, és abból csak akkor gazdálkodok, ha nagyon kell. Szerintem ez egy hasznos taktika, így mindig van egy kis összeg, amihez a későbbiekben fordulni lehet hirtelen pénzhiány esetén.


HÖOK: Elmesélnéd nekünk egy napod beosztását?

Sz.T.: Reggel fél 7-7 órától délután 5-ig dolgozom, aztán bemegyek órára, ha van. Este 7-8 óra körül érek haza, itt még elkészítem a másnapi reggelit, ebédet, sőt ha kell vacsorát is, aztán Netflix. Illetve ha kell, akkor ebben az időben tanulok.

Régebben, amikor több órám volt, akkor mindig próbáltam azokat délelőttre beosztani,hogy délután tudjak menni dolgozni. Most már rugalmasabb az órarendem, így erre szerencsére nincs szükség.


HÖOK: Van valami, amit még szívesen megosztanál a hook.hu olvasóival?

Sz.T.: Akárhogy intézed a pénzügyeidet, sajnos mindig lesznek olyan időszakok amikor nélkülözni kell majd. Ez szinte kivédhetetlen hátránya az önállóságnak, de ilyenkor általában abban bízom, hogy a végén meg fogja érni a fáradtságot.

 

 

L.K.

 

A Hallgatóktól hallgatóknak rovatunk olyan kérdésekkel foglalkozik, amely minden hallgatótársunkat érdekli, foglalkoztatja, és része a mindennapoknak. 
Hétről-hétre hétfőnként jelentkezünk, tartsatok velünk!