Az egyetemi sport napja

2015 óta szeptember 20. a felsőoktatás világában hivatalosan is sporttal töltendő oktatási nap, ugyanis ezt a napot szavazta meg az UNESCO az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává. Ilyenkor a legtöbb hazai és külföldi intézmény színesebbnél-színesebb sportprogramokkal és aktivitásokkal készül az egyetemi polgárok számára. 

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2016-os kezdeményezésre a hazai egyetemisták, több száz külföldi hallgatótársukkal sportolhatnak együtt, ezzel is felhívva a figyelmet a mozgás és a sportolás fontosságára. A nemzetközi nap célja is az, hogy a szellemi aktivitás és tanulmányok mellett a hallgatók fordítsanak nagy hangsúlyt a fizikai állapotukra is. 

Pedig a kettő együtt jár, jól tudjuk ezt a WHO egészség fogalmának meghatározása során is. Persze, az egyetem megkezdésével az előadások látogatása, a szórakozási lehetőségek felértékelődése nem minden esetben segíti a rendszeres testmozgást. Szerencsére több hazai felsőoktatási intézmény is kiemelkedő egyetemi klubokkal rendelkezik, melyhez csatlakozhatnak az érdeklődők. Mindezek mellett, a hallgatói életet tovább színesítik a különböző intézményi sportaktivitások is.

A hazai felsőoktatási sportklubok jelenléte mondhatni még gyerekcipőben jár hazánkban a külföldi intézményekhez képest. Az Egyesült Államok egyetemeinek sportélete külön üzletággá nőtte ki magát. Vérremenő harcot folytatnak egy-egy jó játékos megszerzéséért, a presztízs, na meg a pénzbeli juttatás reményében. 

Magyarországon az egyetemi sportélet, klubok formájában szerveződik, így azok működését számos tényező befolyásolja: például a jogszabályi környezet. Éles a határ a keleti és nyugati országok egyetemi sportszolgáltatásai és lehetőségi között, melyre egy-egy ország esetében a történelem vasfoga is ott hagyta lenyomatát. 

Egy szó, mint száz amennyire időnk engedi használjuk ki a felsőoktatási sport nyújtotta lehetőségeket. Csatlakozzunk az egyetemi sportklubokba és legyünk büszkék az intézményünk sportembereire. Egyszer talán minden adott lesz, hogy a magyarországi felsőoktatási sportélet presztízse ugyanolyan lesz, mint a tengerentúlon. 

 

Jánosik Zsuzsanna