Egy pályázat mind felett: Debrecen és Miskolc rendezi meg a 2024-es Európai Egyetemi Játékokat

A bíráló bizottság tagjainak egyhangú visszajelzése szerint minden idők egyik legszínvonalasabb prezentációját tartotta a magyar csapat.

  • 20 sportág,
  • 43 ország,
  • 500 egyetem és
  • közel 6000 sportoló hallgató vesz részt a játékokon!

A pályázat egyetlen vetélytársa a lengyel Lódz városa volt. A 2022-es és a 2024-es esemény közül Debrecen és Miskolc választása azért is esett az utóbbira, mert az év második felében Magyarország tölti majd be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

A prezentációt csütörtökön mutatták be az EUSA madridi közgyűlésén. "Óriási sikernek tartom, hogy Magyarország, azon belül Debrecen és Miskolc nyerte el az Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát. A kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, amely szépen illeszkedik a vizes világbajnokság és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utáni sorba" - mondta el Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.
Hozzátette, várhatóan ez lesz minden idők legnagyobb multisport eseménye Magyarországon, az 1965-ös budapesti nyári Universiadéhoz hasonlóan, hiszen körülbelül hatezer induló várható 2024-ben.

Az esemény jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt rajta.

A játékok műsorán idén 13 sportág - asztalitenisz, evezés, futsal, cselgáncs, kajak-kenu, kézilabda, B33-as kosárlabda, hagyományos kosárlabda, labdarúgás, röplabda, tenisz, tollaslabda és hetes rögbi - szerepel.

A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), valamint Zágráb és Rijeka közösen (2016) lehetett rendező, az idén a portugál Coimbrában, 2020-ban Belgrádban, 2022-ben pedig Lódzban kerül sor a sportfesztiválra.

MTI/HÖOK