IX. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

Öt ország 66 csapata csapott össze az „Egyetemi sport határok nélkül” mottóval megrendezett háromnapos és teltházas budapesti tornán, melyre Erdélyből, a Vajdaságból, Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek csapatok.

 

A hétvégén az ELTE és az idén 120 éves BEAC immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. A sporteseményen ebben az évben már három sportágban – futsalban, kosárlabdában és röplabdában – mérkőzhettek meg egymással a Kárpát-medence egyetemistái az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén, a Tüskecsarnokban, valamint a BME Sportközpontban.

A szombati fináléra színültig megtelt az ELTE csarnoka, ahol a bronzmérkőzést követően Magyarország egyetlen kerekesszékes rögbi csapata, a WildBoars tartott bemutatót: a nézők többször felszisszentek a hatalmas ütközéseket látva, és hangos tapssal jutalmazták a látványos megoldásokat.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Kű Lajos, olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke végezte el. A Szent István Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem párharcából végül büntetőpárbajjal a Műegyetem csapata került ki győztesen, így immáron harmadik alkalommal emelhették magasba a KEK-serleget.  Az idén először megrendezett röplabdatorna női versenyét is a BME csapata nyerte, az ELTE harmadik helyen zárt, míg a férfiaknál az Eszterházy Károly Egyetemé lett a győzelem, az ELTE csapata csapata pedig ismét a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A kosárlabdaversenyen a férfi és a női mezőnyben is az ELTE csapatai nyerték el az aranyérmet.

Az ünnepélyes díjátadón részt vett Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, egyben a KEK védnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szendrei József, a Joma Magyarország ügyvezetője, Horváth János, az ELTE ipari kapcsolatokért felelő koordinátora, Murai László, az ELTE HÖK elnöke, valamint Simon Gábor, a házigazda BEAC igazgatója. A felszólalók a jelenlévő sportolókat méltatták, kiemelve, hogy ők teszik a KEK-et egy határokon átívelő, összetartó, sportbarát közösséggé.

A hagyományos jótékonysági gyűjtésről ezúttal sem tettek le a szervezők, az idei adományokat a kárpátaljai Beregrákosi Általános Iskola, valamint a budapesti Dr. Török Béla Szakiskola javára ajánlják fel.

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő, a Rákóczi Szövetség és az MLSZ – Budapesti Igazgatóságának kiemelt támogatásával jött létre.

Dobogós helyezések:

Egyetemi futsal

BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
SZIE – Szent István Egyetem
Kolozsvári Góbék
Alumni futsal

Deportivo Malária – Nagyvárad
Tragumurak – Marosvásárhely
Sepsi 08 – Sepsiszentgyörgy

Röplabda
Női:

BME - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Semmelweis Egyetem
ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Férfi:

EKE - Eszterházy Károly Egyetem
BME - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Kosárlabda
Női:

ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem
MOGYE – Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Semmelweis Egyetem

Férfi:

ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem
Semmelweis Egyetem
Óbudai Egyetem

Forrás: elte.hu