Mert a sport mindenkié!

A felnőtt életünket meghatározó szokásaink nagyrésze egyetemista korban alakulnak ki, így a HÖOK kiemelt problémaként kezeli, hogy a hallgatók a testnevelési kurzusokon kívül sokszor nem fordítanak kellő figyelmet a rendszeres testmozgásra. Emiatt született meg  a HÖOK Sportprogram, mely közösségépítő rendezvényeken keresztül hívja fel a figyelmet a sport fontosságára, továbbá bővíti a hallgatók sportolási lehetőségeit.

Összetartás, motiváltság és kitartó küzdelem jellemzi a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját, melynek az a célja, hogy öt országból érkező egyetemisták összemérjék erejüket és ügyességüket, hogy a végén a legjobb együttes nyerje el a kupát. A 11. alkalommal megrendezett mérkőzéseket tavaly megfűszerezték egy konferenciával, melyet a HÖOK a BEAC-al együttműködve „Sport trendek a Kárpát-Medencében” címmel tartott, hogy a sportolás mellett a hallgatók megismerkedjenek a sport területét érintő legújabb trendekkel, illetve a térségben zajló nemzetpolitikai- és oktatási fejlesztéseivel.

A kupaversengés mellett a biciklizés magányosabb sportnak tűnhet, de nem a Tekerj az EFOTT-ra program keretében. Ha úgy gondolod, hogy nem bírnál több tíz kilométert tekerni, akkor legalább három okot tudunk, hogy miért érdemes legalább egyszer belevágni: amellett, hogy a 67 vagy akár a 74 kilométeres tervezett útvonalon biztosan bemelegítesz, hogy bírd a több napos táncolást, nagyszerű barátságokra tehetsz szert mialatt célba veszed a Velencei tavat, valamit ingyen napi karszalaggal indíthatod a partyt. A kezdeményezés ezen célok elérésén felül is sikeresnek is bizonyult, hiszen az EFOTT többek között ennek a programnak köszönhetően nyerte el a legsportosabb fesztivál címet. A bicikklitúra után sem ér végét az aktív mozgás az EFOTT-on, hiszen a fesztivál területén a több mint 50 kipróbálható sport mellett a tavalyi évben is a fesztivál szolgált helyszínéül a strandröplabda és strandkézi Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) döntőinek.

Ha már az EFOTT-on mindenki kibulizta magát, kezdődik a gólyák és a felsőbb éves hallgatók számára a legizgalmasabb és legkedveltebb időszak: a gólyatáborok. A GT Roadshow alkalmával a HÖOK csapata több hazai egyetemet látogat meg a gólyatáborok ideje alatt, és szuper feladatokkal színesíti a palettát. A tavalyi évben új programelemekkel és helyszínekkel bővült a kínálat, és kétszer annyi gólyatábort látogattak meg, mint az előző években. A rekeszépítés, a sokak által kedvelt buborékfoci mellett az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ülőröplabdát is volt lehetőségük kipróbálni a táborlakóknak. Az ülőröplabda lehetőséget ad a sportra a testi fogyatékossággal rendelkezők számára is.

A HÖOK 2019-ben fontos feladatának érezte, hogy kiemelt programjaként kezelje a fogyatékossággal elő személyek sportolási lehetőségét a GT Roadshow-ba becsempészett programelem felül is. Ennek köszönhetően nem csupán az első országos méretű inkluzív sportnap valósulhatott meg a HÖOK-MEFS-BEAC-ELTE-MPB összefogással, de MEFOB szintre emelkedett a látássérültek sportja, a csörgőlabda is, amely az első hivatalos bajnokságát rendezte meg.

A fizikai sportok mellett egyre nagyobb teret kapnak az innovítív, modern formák is. Már elmúltak azok az idők mikor a gamereket kockáknak hívtuk, hiszen az e- sport egy új szintre lépett, olyannyira, hogy ez az egyre nagyobb, és fontosabb szerepet kapó sportág, akár munkalehetőséget is tartogathat a videójáték kedvelőknek, így ennek értelmében szükséges felzárkózni az intézményeknek is. A HÖOK is naprakész ebben a témában, igyekszik a hallgatókat a legújabb fejlődési és oktatási lehetőségről tájékoztatni, illetve hallgatói és szakértői munkacsoportot alakított ki, amely életre hívja az első felsőoktatási e-sport koncepciót, ezzel segítve az intézményekben az elindulási alapot ahhoz, hogy akár a sportolási lehetőségek körét kibővítsék az e-sporttal.

A videójátékok világában online érheted el a barátaid, viszont a Focázz a HÖOK-kal program ennek a tökéletes ellentéte. A program célja, hogy a HÖOK és tagönkormányzatai között még személyesebb és még erősebb kapcsolat alakuljon ki, erre pedig remek alkalmat szolgálnak a hétről-hétre tartandó barátságos focimérkőzések.

 

B.K.