5 hónap után először együtt a hallgatói mozgalom

A hétvégén került megrendezésre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) szabadegyeteme, és egyben első hibrid élő-online közgyűlése.

Járványmentes években a rendezvény fő célja, hogy lezárjuk a tanévet, és a közgyűlésen kívül kicsit kötetlenebb környezetben is eltöltsünk együtt pár napot. Ez alkalommal inkább a feltöltődésé volt a szerep, hiszen a járvány miatti oktatás-átszervezés a hallgatói képviselők számára is kihívást jelentett, és könnyen lehet, hogy az elkövetkező szemeszter sem lesz egyszerűbb.

A - szigorúan egymástól 1,5 méteres ültetési távolságú - közgyűlésen a hallgatói vezetők az alábbi témákat tárgyalták át:

A veszélyhelyzet miatt az intézmények egy részében a MAB akkreditációk online történtek, és ez az ősz első felében biztosan így fog folytatódni. Kovács Péter elnökhelyettes elmondása szerint a már lezajlott akkreditációk során jól vizsgázott az online eljárás, a hallgatói bizottsági tagok minőségbiztosítási képzése továbbra is folyamatosan zajlik.

Kiírásra került a Forinyák Géza Ösztöndíj, melyet a HÖOK a Hallgatókért Alapítvány hozott létre annak érdekében, hogy támogasson olyan szociálisan rászoruló hallgatókat, akik sokat tettek közösségükért. A pályázatot elnyert hallgató egyszeri 300.000 Ft ösztöndíjban, továbbá 1 évig ingyenes készségfejlesztési, pályaorientációs és tehetséggondozási mentorálásban részesül.

A hallgatók szemében a vállalkozás-indítás egyre népszerűbb. Napjainkban rengeteg start-up ötlet pattan ki egyetemisták fejéből, melyek közül sajnos kevés jut el a megvalósulásig. Sok egyetemen már most is van vállalkozói ismeretek tantárgy, viszont a kitöltők szerint ezek a tárgyak sok esetben nem adnak számukra megfelelő tudást és segítséget a vállalkozásindításhoz. Ezért az ITM és az NKFHI tervezetten a szeptemberi félévtől minden egyetemen elindít egy országosan kezelt innováció tantárgyat.

Jancsó András tájékoztatta a közgyűlést, hogy a HÖOK elmúlt 30 évét bemutató „Hallgatók a demokráciáért” című tanulmánykötet angol fordítása hamarosan elkészül, továbbá egyeztetés alatt van, hogy a kötetet a Közép és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány befogadja és kiadja.

A veszélyhelyzet okán online tartott tavaszi vezetőképzőre (OnX) érkezett pozitív visszajelzések okán kidolgozás alatt van, hogy a klasszikus vezetőképzők mellett a jövőben havi rendszerességgel szervezzünk az OnX-hez hasonló online képzéseket is. Pekár Zoltán, szervezetfejlesztésért felelős elnökségi tag a képzési repertoár kiegészítésére a választmány javaslatát kérte.

A karantén alatt világszerte erősödött az e-sport. Ezt kihasználva a HÖOK megszervezte az első Honfoglaló Bajnokságot, melyen közel ezer játékos vett részt. Az országos FIFA Bajnokságon 40 hallgató versengett egymással, a bajnokság győztesét, Vári Henriket a MEFS a FISU FIFA 2020 világkupára is benevezte – jelenleg a legjobb 16-ban játszik.

A járvány lehetséges második hulláma sajnos valamennyi rendezvényünk, így az ESU 79. Board Meeting tekintetében is sok bizonytalanságot okoz. Tervezetten augusztus végén születik döntés arról, hogy a közgyűlést fizikai jelenléttel, vagy online szervezzük meg.

Szeptemberi félévtől több korábban állami intézmény is alapítványi fenntartásúvá válik. A jelenlévő érintett HÖK vezetők, Veleczki Patrik (ME), Balogh Barbara (SZIE) és Máté Eszter (SZE) számoltak be arról, hogy haladnak a struktúraváltással.

Közel 18 ezer hallgató töltötte ki a HÖOK távoktatásról szóló kérdőívét – számolt be róla Jancsó András, tudományszervezésért és kutatásért felelős elnökségi tag. Ahogy az a gyorsjelentésben is szerepelt, a kitöltők 40%-a alapvetően elégedett a távoktatással, és a kontaktórák 42%-át véleményük szerint ki lehetne váltani távoktatással hosszú távon is. Mindazonáltal a HÖOK felhívta arra az oktatásirányítók figyelmét, hogy önmagában a tanterem online térbe való átültetése nem jelent távoktatás, ehhez mindenképpen szükséges fejleszteni a digitális tananyagokat. 

A közgyűlés módosította a szervezet alapszabályát is. Az alapítványi struktúraváltások miatt a korábban különvált egyházi és alapítványi régiók közül az alapítványi megszűnt, és az intézmények a régiós rendszerbe csatalakoznak vissza.

 

B.M.