A budapesti hallgatók lakhatásáért

A HÖOK Közgyűlése elfogadta a Budapesti Lakhatási Szövetség megalapulását, így egy újabb szakmai szövetség kezdheti meg munkáját a HÖOK keretein belül. Az BLSz egy jelenleg is nagyon aktuális kérdés megoldására szeretne fókuszálni, ugyanis a fővárosi diáklakhatás helyzetével fog aktívan foglalkozni.

Az új szövetség megalapulásának apropójából előkerestük egy 2016-os és egy 2017-es felmérésünket, mely akkor a Jövőkép projekt és az OKS keretein belül került megvalósításra, és mely felméréseknek azóta sem volt utódja.

A közel 7 éves adatok akkor azt mutatták, hogy a kollégiumokba országosan mintegy 132%-os volt a túljelentkezés, mely jellemzően jobban érintette Budapestet, mint a vidéki kollégiumokat. Emellett kiderült belőle az is, hogy atúljelentkezés a kollégiumok 65%-át érinti, melynek csak részben oka, hogy vannak olyan - jellemzően vidéki - egyetemek, melyek rendelkeznek elegendő kollégiumi szálláshellyel, ugyanis olyan kollégiumi épületek is vannak, ahova inkább nem is  jelentkeznek a hallgatók.

A HÖOK akkori javaslata szerint a diáklakhatás megnyugtató rendezésére legalább 9000 új férőhely megépítésére lenne szükség, melyre a Diákváros projekt akár megoldást is nyújthatna, azonban ennek megvalósulására még úgy néz ki, várni kell.

Annak érdekében, hogy a kollégiumok helyzetére egy frissebb rálátást kaphassunk, a HÖOK idén ismét felmérést kezdeményez a lakhatás jelenlegi helyzetének feltárásáért.