A hallgatói kiválóság támogatásáról és jóléti intézkedésekről kötött megállapodást az ITM és a HÖOK

A Miskolci Egyetem volt a házigazdája a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) 2022. évi téli közgyűlésének, melyen az idei évben is együttműködési megállapodást kötöttünk az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM).

Nem először írtunk alá ehhez hasonló megállapodást a kormányzattal; az első 2018-ban született, mely kifejezetten a hallgatók számára jutatott ösztöndíjak 40%-os emeléséről szólt. Mostani alkalommal több pontot is érint a megállapodás: kitér a hallgatói lemorzsolódás csökkentésére, a modellváltott intézmények hallgatói előmenetelt és jólétet kifejező indikátorok vizsgálatára, a gyakorlati képzések erősítésének fontosságára, az egyetemi zöld fejlesztésekre, a HÖOK Mentorprogramra, az egyetemi felvételi népszerűsítése, a sportélet és az idegen nyelvi kompetenciák erősítésére, valamint a a HÖOK által szervezett rendezvényekre, mint az Educatio Kiállítás, a Pont Ott Parti, és az EFOTT Fesztivál.

Murai László, a HÖOK elnöke beszédében kiemelte: "A megállapodás több olyan pontot tartalmaz, mely közvetlenül a hallgatók segítésével foglalkozik, de jelenleg ezek papírra vetett szavak. A megállapodás akkor nyeri el értelmét, ha az abban foglaltak meg is valósulnak, és a hallgatók valóban azt érzik, hogy a magyar felsőoktatás egy jobb hely lett."