A HÖOK kiáll a diákhiteles ifjúság mellett

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az Országgyűlés előtt lévő, T/625 számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvénytervezettel kapcsolatban hallgatói kéréssel élt a benyújtó Varga Mihály pénzügyminiszter és Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszterénél.

A kormánytagoknak 2018. július 11-én eljuttatott levélben a HÖOK a törvénytervezettel kapcsolatban arra kéri a Kormányt, hogy fontolja meg a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások rendszerének átalakítása során a munkaerő-piaci célokból, a munkaerőhiány csökkentése érdekében a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességének megőrzését.

A Kormány a törlesztési szakaszban lévő diákhitelesek terhein kívánt könnyíteni azáltal, hogy 2018-tól adómentessé tette a munkavállaló diákhitelesek számára azon pénzbeli juttatást, amelyet megállapodásuk alapján a jövőben a munkáltató fizethet a munkavállaló részére diákhitel törlesztés céljából.

A HÖOK álláspontja szerint ez az intézkedés a fiatalok és a munkáltatók szempontjából is hasznos volt, népszerűségét és hosszú távú fenntarthatóságát munkaerő-piaci felmérések igazolják. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy az adókedvezmények rendszerén keresztül az állam fontos társadalompolitikai célok megvalósulását segíti elő, melyek körébe elvitathatatlan módon tartozik a fiatal munkaerő megtartása és felvett hiteleinek mielőbbi törlesztése.

A hallgatói érdekeket képviselő HÖOK javasolja, hogy a törvénytervezetről a következő hetekben a munkaerőpiac szereplőivel további egyeztetéseket folytasson a Kormány.

A HÖOK Választmányának hivatalos közlemény itt olvasható.