A mai napon az ITM sajtótájékoztatóján ismertettük az elmúlt napok hallgatói akcióit, és a továbblépési lehetőségeket

Az elmúlt években különös büszkeség volt egyetemistának lenni: a pandémia alatt a magyar felsőoktatás 300.000 hallgatója, köztük kiemelten a tízezernél is több egészségügyi ellátásban tevékenykedő fiatal bebizonyítta, hogy azonnal segítünk, ha baj van.

A kiemelten magas önkéntességi kedvet az is mutatja, hogy az elmúlt napokban folyamatosan kapjuk a megkereséseket a hallgatóktól, hogy az intézmények illetve a karitatív szolgálatok által szervezett gyűjtéseken felül milyen módon tudnának segíteni. A hallgatói önkormányzatok irodáiba rengeteg adomány érkezik, köszönjük a felajánlásokat.

Kifejezett öröm számunkra, hogy az egyetemek jó része már napok óta elkezdte szervezni humanitárius akcióit, legyen szó kollégiumi helyek biztosításáról, adománygyűjtésről, pszichológiai, vagy akár orvos-egészségügyi segítségnyújtásról, mely kezdeményezésekhez a hallgatók nagy számban csatlakoztak. 

A HÖOK részéről igyekszünk az elkövetkező időben specifikus segítséget nyújtani az egyetemek és a rászorulók számára. A segítségnyújtás akkor a leghatékonyabb, ha az koordinált, jól átgondolt és célba is ér.

Elindítjuk a hagyományos “Több lett, maradhat” országos jótékonysági kampányunkat a HÖOK Mentorprogramjának gondozásában, mely idén az ukrajnai háború áldozataira fókuszál. 

Egymillió forintot ajánl fel a HÖOK az egyetemisták fesztiváljával, az EFOTT-tal közösen a határmenti települések megnövekedett feladatainak megsegítésére. 

Igyekszünk továbbá országos szinten összegezni a különböző kezdeményezéseket, és kiemelt feladatunk lesz, hogy folyamatos kapcsolatban legyünk a hallgatókkal - az ő meglátásaikra, ötleteikre is szükség van, melyeket az egyetemek vezetői és a kormányzat irányába fogunk becsatornázni.

Ki kell emelnünk testvérszervezeteink áldozatos munkáját - szeretnénk felhívni a segíteni vágyó hallgatótársaink figyelmét a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Konferencia akcióira, kövessétek őket is a különböző felületeiken.

Fontos kiemelnünk, hogy a HÖOK is csatlakozik a Híd Kárpátaljáért programhoz, a 1357-es nemzeti segélyvonal hívásával 500 Forinttal lehet támogatni az összefogást.