Étkezésre és lakhatásra többet, ruhákra kevesebbet költenek az egyetemisták, mint egy éve

Budapest, 2022. december 14. –  Az egyetemisták kiadásai 10-25 százalékkal nőttek egy év alatt, és a többség arra számít, jövőre még nehezebben jön majd ki a pénzéből. Főleg az étkezésre és a lakhatásra költenek többet a felsőoktatásban tanulók, de túlnyomórészt így is elégedettek jelenlegi anyagi körülményeikkel – derül ki az EFOTT fesztivál kutatásából, amely több mint 1100 kitöltőjének köszönhetően jelenleg a legátfogóbb felmérés az egyetemisták pénzügyi helyze

A magyar egyetemisták több mint 20 százaléka teljesen elégedett jelenlegi vagyoni helyzetével – derül ki az EFOTT fesztivál átfogó online felméréséből, melyet 1171-en töltöttek ki. A válaszadók 56 százaléka azonban úgy érzi, hogy jelentősen befolyásolja az életét a mindennapi megélhetési költségek emelkedése. A legtöbben úgy számolnak, hogy 10-25 százalékkal nőttek kiadásaik az elmúlt évhez képest.


„Leginkább az étkezési kiadásokban, valamint a szórakozásra és a lakhatásra fordított összegekben érzékelhető a növekedés. Ez sajnos akár jelentős nehézségeket is okozhat a fiataloknak, hiszen az egyetemisták vásárlói kosarának jelentős részét alkotják a fenti kiadások. Lakhatásra átlagosan 50 és 180 ezer forint között költenek a felmérés résztvevői. A felsőoktatásban tanulók átlagosan 50-60 ezer forintot fordítanak egy hónapban étkezésre, szórakozásra pedig 20-40 ezer forint megy el egy hónapban, de van, aki úgy nyilatkozott: bőven 100 ezer forint felett költ erre”  /Budai Marcell, az EFOTT fesztivál sajtófőnöke/

Az EFOTT, az ország legnagyobb hallgatói fesztiváljaként azért indította el online felmérését, hogy átfogó képet kapjon az egyetemisták pénzügyi helyzetéről és anyagi lehetőségeiről. Céljuk, hogy a kutatást minden évben megismételjék.
A felmérésben a kitöltők 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dolgozik valamit a tanulás mellett, és ebből rendszeres jövedelme van. Ösztöndíjat 30, zsebpénzt 29 százalékuk kap. Mindössze 6 százalékuk nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel. 79 százalékuk tud havonta félretenni valamilyen összeget.


A növekvő árak miatt a válaszadók háromnegyede csökkentette kiadásait az élet valamely területén: a legtöbben (77 százalék) a szórakozáshoz kapcsolódó kiadásokon faragnak, az étkezésen pedig 61 százalékuk próbál spórolni. Ruhákat is jóval megfontoltabban választanak, mint korábban. Az egyetemisták várakozásai jelentősen megoszlanak a jövő évi anyagi helyzetüket tekintve: a legtöbben (35%) arra számítanak, hogy 2023-ban romlani fog az anyagi helyzetük, de közel hasonló arányban (31%) vannak azok, akik javulást várnak a következő évben.

 

Az egyetemisták legnagyobb fesztiválját jövőre július 12. és 16. között rendezik meg a Velencei-tónál. Házigazdája a Pannon Egyetem lesz. Mivel az egyetem székhelye, Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban, így az EFOTT fesztiválon is kiemelt szerepet kap a kultúra – olyan értékek mellett, mint a fenntarthatóság, a sport vagy a testi és lelki egészség. A fesztiválról bővebb információ a https://tickets.efott.hu/events/efott-2023 vagy a https://www.facebook.com/efott/ oldalon érhető el.