HÖOK 35 és Jövőkép’24; Így zajlott a HÖOK májusi Díszközgyűlése

A HÖOK 35 éves fennállása során számos változást és fejlődést élt meg. A májusi közgyűlés nemcsak az elmúlt évtizedekre való visszatekintés, hanem a jövőbe tekintés is volt, amely során elfogadtuk a hallgatói képviselet új irányelveit meghatározó Jövőkép’24 Programot. Az új program célja, hogy a hallgatók számára releváns és aktuális problémákra nyújtson megoldásokat, elősegítve ezzel a felsőoktatási rendszer további fejlődését.

 

 

A HÖOK 35 Éves Történelme 


Idén 35 éves lett a hallgatói mozgalom, amelyet a májusi közgyűlésen az elmúlt három és fél évtized emlékeit és tapasztalatait felidézve ünnepeltünk. Az OFÉSZ 1991-es alapítása óta szervezetünk jelentős utat tett meg, amelyet egy előadássorozat keretében elevenítettünk fel. Az eseményen részt vettek a korábbi HÖOK elnökök is, akik személyes emlékeiket osztották meg a Közgyűléssel.


A Jövőkép’24 Program Elfogadása


A Közgyűlés egyhangúlag elfogadta a Jövőkép’24 Programot, amely  41 pontban fogalmaz meg javaslatokat a hallgatói problémák megoldására, ezzel új irányelveket határoz meg a hallgatói képviselet számára. Az előző, 2016-os Jövőkép közel egy évtizeden keresztül szolgált útmutatóként, de az időközben bekövetkezett változások, mint a modellváltás és a COVID-19 járvány, szükségessé tették az irányelvek újrafogalmazását. 


Hallgatói Képviseleti Kutatás Eredményei


A közgyűlés során Sövegjártó Virág bemutatatta a hallgatói képviselői kutatás eredményeit is. A kutatás rámutatott, hogy az elmúlt években nagymértékben erősödött a közösséghez tartozás vágya, mint motiváció a hallgatói önkormányzatokhoz való csatlakozás mögött. Ez az eredmény meghatározó lesz a jövőbeni hallgatói képviseleti rendszer utánpótlásképzési stratégiájának kialakításában. 


A következő időszakban részletesen bemutatjuk egyaránt a Jövőkép’24 Program és a hallgatói képviselői kutatás egyes pontjait is.