Szabadegyetem és közgyűlés, ismét jelenlétben

A rendezvény jó végszó volt az elmúlt év nehézségeinek lezárására, és a járvány előtti életünk újbóli megélésére. Az amúgy is feszített mindennapokat nem segítették sem mostani, sem az ezt megelőző félév eseményei, mint az online oktatás, a nyelvvizsga amnesztia kérdése, valamint számos egyetemen a modellváltási folyamat. 

A napirendi pontok között szerepelt a leendő Fudan Egyetem és a Diákváros kérdésköre. Murai László elnök úr beszámolt a kormányzattal való egyeztetési folyamtaról, melyen a legnagyobb budapesti egyetemek hallgatói vezető is jelen voltak. A 8000-8500 fős kollégiumi férőhelyek létesítése elengedhetetlen a fővárosi hallgatóság lakhatási körülményeinek javításához. 

A FiLE – nyisd meg azaz a Fiatalok Lelki Egészsége, a HÖOK mentális egészség megőrző kezdeményezése, mely júniusban debütál.  Kovács Eszter Csilla kommunikációért felelős elnökségi tag ismertette a hétvégén a projekt fontosságát, valamint sikerességét is. A pandémia okozta nehézségeknek, a mentális túlterheltségnek, valamint a kiégés veszélyének különösen is kitett hallgatók különböző cikkeket olvashatnak, előadásokat nézhetnek meg. A projekt a Mentális Egészség Charta elkészítésével zárul, mely egy intézményi ajánlás lesz az egyetemisták lelki egészségének fenntartása érdekében. 

Megrendezésre került két alkalommal is a HÖOK Töprengő kvíz estje, melyen több mint 500 hallgatótársunk vett részt. A rendezvény sikerén felbuzdulva a jövőben személyes és hibird formában is szeretnénk e rendezvényt felvenni a repertoárunkba így színesítve a magyarországi hallgatói életet. 

A tavalyi év kihagyását követően ismét együtt izgulhatunk a leendő egyetemistákkal a július végén megrendezésre kerülő Pont Ott Partin. A ponthatárváró rendezvényre számos programmal és fellépővel készül a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, az ITM és az Oktatási Hivatal 

A közgyűlésen bemutattuk a 2021-es EFOTT fesztivál programtervét és részleteit, mely 2021. augusztus 11-15. között kerül megrendezésre. A legnagyobb hallgatói rendezvénynek idén Sukoró városa ad otthont. A „Csak szabadon!” életérzés garantált lesz a fesztiválon, melyet erősítenek, de nem hátráltatnak majd a koronavírus elleni intézkedések is. 

A szabad életérzés, és az egyetemista vibe folytatódik a gólyatáborokban is. A HÖOK elnöksége a nyár végén megkezdi a GT Roadshow-t, ahol az intézmények által szervezett gólyatáborokban színesíti majd a palettát, és segíti a felsőoktatással kapcsolatos ismerkedést. 

A HÖOK kortárssegítő programja, a Stipendium Hungaricum Mentorhálózat június 1-jével búcsúzik korábbi programvezetőjétől Kaizinger Tamás Töhötömtől.

 

Jánosik Zsuzsanna