5 sorozat, ami mentális betegségekről szól

Amióta az eszemet tudom, imádom a sorozatokat, és hajlamos vagyok párhuzamosan több szériát is elkezdeni. Személy szerint a műfajokat tekintve nincsen kedvencem, nagyon szeretem a különböző stílusú, illetve hangulatú sorozatokat. Most öt olyat hoztam, amik a mentális betegségekről szólnak, viszont egymástól eltérő módon mutatják be azt. Van olyan, ami elgondolkodtat, ami megnevettet és olyan is, ami valós történeten alapszik. 

1. Do no harm (Belső ellenfél) 

Aki szereti a drámákat és érdekli a pszichológia, annak szívből ajánlom ezt az egyévados, tizenhárom részes sorozatot. A történet főszereplője Dr. Jason Cole (Steven Pasquale) sikeres idegsebész. A sztori a kórházi élet ábrázolásán túl bemutatja a doktor magánéletét is, ami sokkal bonyolultabb, mint egy átlagemberé. Ugyanis Jason 12 óránként „átváltozik”, vagyis egy másik énje, Ian Price veszi át az uralmat a teste fölött fél napra. A történetben Jason megpróbálja elnyomni ezt a kicsapongó énjét, de Ian mindenféle szerre immunissá válik. A sorozat tele van konfliktusokkal, hiszen Ian züllött életmódjának következményeit Jasonnek kell elviselnie és rendbe hoznia, nem beszélve arról, amikor Ian egy műtét közben „tör elő” és veszi át az irányítást. A történés rettentően sötét okaira is fény derül, amelyek Jason gyerekkoráig nyúlnak vissza.
do no harm

2. Euphoria (Eufória)

Nincs olyan ember, aki legalább ne hallott volna az Eufóriáról. A történetben Rue (Zendaya) egy gyógyuló drogfüggő életét láthatjuk kibontakozni. Ebben a sorozatban minden van: szerelem, szexualitás, elfojtás, drogok. Mégsem ezek miatt lett ennyire sikeres ez a széria. Jelenleg nincs olyan sorozat, ami ehhez fogható lenne akár stílusban, akár hangulatban. A mentális problémákat a színészek tökéletesen átadják és az egész történet nagyon valóságos. A vizualitás és a történet szál nem dolgoznak egymás ellen, valójában tökéletes összhangban vannak és ezzel is erősítik a sorozat üzenetét: van kiút. A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztással járó következményekre, illetve, hogy megmutassa, bármi is történjen, nem vagyunk egyedül. 

euphoria

 

3. My mad fat diary

Lehet egy mentális problémákról szóló sorozat vígjáték? Hát persze! A 2013-as My mad fat diary egy brit vígjáték-dráma sorozat, aminek főszereplője a 16 éves Rae (Sharon Rooney). A lány folyamatos súlyproblémákkal küzd, emellett barátai is folyamatosan cikizik és megalázzák. Egy öngyilkossági kísérlet miatt a pszichiátrián tölt négy hónapot, majd mikor visszatér otthonába, azon fáradozik, hogy mindent helyrehozzon és ismét egyenesbe jöjjön az élete. A rendező humoros köntösbe bújtatja Rae mindennapi megpróbáltatásait. Az újrakezdés eleinte nehéz, de később új barátokra lel, szerelmes lesz és… nem lövöm le a végét. A sorozat tökéletesen operál azzal, hogy mit is érezzen a néző. Egyszerre tud nevetni, majd szomorodik el, egyszerre érzi, hogy nyugodt és dühös. Egyszóval: Rae. 

my mad fat

 

4. United States of Tara (Tara alteregói)

A tudathasadásos sorozatokból/filmekből már Dunát lehetne rekeszteni. Így természetesen én is hozok egy ilyen alkotást. A 2009-es sorozat főszereplője Tara Gregson (Toni Collete), aki első látásra egy tipikus amerikai külvárosi feleség, egy tökéletes élettel, szép gyerekekkel, és nagyon jól működő házassággal. A család mindennapjai viszont közel sem hétköznapiak, Tara ugyanis tudathasadásban szenved és bármelyik pillanatban átvehetik felette az uralmat az alteregói. Köztük egy lázadó tinédzser, egy ötvenes évekbeli háziasszony és egy háborús veterán, aki ráadásul egy szabályokat nem ismerő, fegyverimádó férfi. A sorozat a család életét mutatja be, azokkal a megpróbáltatásokkal, amikkel egy tudathasadásban szenvedő embernek, és családjának szembesülnie kell.

tara

5. The Act (A tett)

A 2019-es bűnügyi drámasorozat valós történeteken alapul, így csak azoknak ajánlom, akik erős idegzettel rendelkeznek. Nem mintha a nézése közben sok vérrel és brutális jelenetekkel találkoznánk – habár van benne az is –, mégis a valódisága miatt borzasztóan felkavaró. A történettel a sorozaton kívül is lehetett már találkozni, hiszen egy időben a média nagyon sokat foglalkozott vele. A nyolcrészes sorozat Gypsy Rose Blanchard (a sorozatban: Joey King) esetét eleveníti meg, aki mindennapos harcban állt anyjával, Dee Dee-vel, akit a sorozatban Patricia Arquette alakít. Dee Dee erősen kontrollálta lányát, és gyermekkorától kezdve elhitette vele, hogy mindenféle betegsége van, kezelésekre van szüksége, és hogy tolószék nélkül mozogni sem bír. Az orvosok előtt nem engedte beszélni sem, és ha rosszat szólt vagy túl élénk volt, megszorította a kezét. Voltak olyan doktorok, akiknek feltűnt az anya viselkedése, de amint komolyabban ki szerették volna vizsgálni Gypsyt, a nő feldúltan otthagyta őket. A nő és lánya különböző adományokból éltek, mivel Gypsy története elterjedt a médiában, és mindenki segíteni szeretett volna neki. Az életük hatalmas fordulatot vett, amikor Gypsy az interneten megismerkedett egy fiúval, és a srác ráébresztette, hogy valójában nem is beteg, ahogy azt az anyja állítja. 

ezgif-4-9ce0e7d5da

Németh Anna

 

Gifek forrása: tenor.com, giphy.com