Íme: 3 film, amit látnod kell!

A filmek olykor teljesen másik világba kalauzolnak minket. Sokan tanulhatunk belőlük akkor is, ha épp elsősorban a szórakoztatás a céljuk. Igaz vagy kitalált történeteket mesélnek el, amelyekből mind épülhetünk.

Most három olyan filmet szeretnék bemutatni, amelyek egyszerre kikapcsolnak és elgondolkodtatnak. Ami közös bennük: szórakoztató kaland és mély mondanivaló. A katarzis-élmény csak a nézőtől függ! Előre is jó szórakozást kívánok hozzájuk!

Macskafogó (1986)

„Egy aprócska kalapocska benne csacska macska mocska” - hangzik Ternovszky Béla kultuszfilmjében, ami még 35 év után is ugyanolyan szórakoztató alkotás. Ha még nem láttad, itt az ideje megnézned (ha pedig láttad, akkor újranézned)! Kalandos eseményeken keresztül kísérheted végig a macskaszindikátus és az egerek titkosszolgálata között folyó küzdelmet, megismerheted az eseményeket alakító szereplőket: szurkolhatsz Grabowskinak, a legbátrabb egérügynöknek, hogy sikerüljön célba juttatnia a titkos macskafogó gépezet tervrajzát, hogy egyszer s mindenkorra véget vessen a macskák rémuralmának. De nincsen könnyű dolga, Mr. Teufel, az egérellenes mozgalom legfőbb irányítója mindent megtesz, hogy elkapja a grabancát - bosszúságát pedig engedelmes bizalmasán, Safraneken tölti ki. 

Ikonikus megszólalások, felhőtlen humor és kaland, amit a Macskafogó neked tartogat! 

Pár lépés a mennyország (1995)

Utazz vissza az időben, egészen az 1950-es évek Kaliforniájába! A Pár lépés a mennyország - már a címe alapján is következtethetünk rá - egy gyönyörű történetet mesél el, amiből sokat lehet tanulni szerelemről, szeretetről, családról, önzetlenségről, őszinteségről és hűségről. A történet két főszereplője Paul és Victoria egy buszon ismerkednek meg, és közös kalandjuk egy kéréssel kezdődik - na nem lánykéréssel -, ugyanis az állapotos Victoriának haza kell térnie, de férj híján fél, hogy szégyenben marad emiatt családja előtt, Paul ezért, hogy megóvja, felajánlja neki, hogy eljátssza a férjét. Talán mondanom sem kell, milyen sok komikus helyzet adódhat abból, ha két vadidegen játssza el, hogy ismeri egymást - de ahogy elkezdik megismerni egymást, egyre jobban meg is szeretik a másikat, és ami kezdetben színjáték volt, idővel igazi érzelemmé válik. Ez eléggé megnehezíti a dolgukat, hiszen nemcsak Victoria családját kell átverniük, hanem saját magukat is. 

Vajon meddig lehet titkolni a szerelmet? 

És mihez kezdesz vele, ha már nem akarod titkolni? Tudsz-e szeretni egy nőt, aki más gyermekét hordja a szíve alatt? És szabad-e szeretned egy férfit, aki még házas? Olyan kérdéseket boncolgat ez a film, amivel akár a saját életünkben is találkozhatunk, amiből mi is tanulhatunk. Csemegének mindenképp szőlőt ajánlok mellé, amelynek a filmben is nagy szerepe van!

Testről és lélekről (2017)

Ismét egy kis hazai – lélekápolónak! Enyedi Ildikó filmdrámája méltán részesült olyan sok elismerésben - 2017-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is bezsebelte! Ahogy a címe is mutatja, valóban testről és lélekről szól és a két főhősre utal: Máriára, aki autisztikus vonásokat mutat, akinek mindenfajta testi érintés nehezére esik, és Endrére, akinek a fél karja lebénult, emellett nehezen ismeri ki magát az érzelmek világában. Összeköti őket az álom, amelyet mindketten álmodnak - hogy szarvasok az erdőben, egymás párja - és az egymás iránt érzett vágyuk, amit nehezen tudnak kifejezni testi és lelki korlátjaik miatt. A valóságban bár egy helyen dolgoznak, mégis minden elválasztja őket. Nem mindennapi szerelmi történetükről szól a film; egyszer mesebeli, egyszer naturalisztikus ábrázolásban mutatja be a szerelmet és azt a hatást, amit ránk gyakorol. Szemtanúi lehetünk, hogyan bontják le saját falaikat, hogyan próbálnak tenni a másikért, miközben mindketten szörnyen rettegnek. A viszonzatlan szerelemtől. 

Ezt senkinek sem kell bemutatni. 

Az, ahogyan nemcsak elfogadják egymást, hanem saját testi-lelki akadályaikat is leküzdik, mérhetetlenül inspiráló. Ha szeretnéd végigkísérni őket ezen az úton és meríteni mindabból, amit átéltek, ezt a filmet látnod kell!

 

A filmek csodálatosak. Mondhatni varázserejük van. Képesek egy egészen más világba kalauzolni, vagy éppen egy olyan világot feltárni előtted, amit eddig nem láttál - amennyire a külvilágban, olyannyira benned is. Mert minden egyes történet, amit megismersz, hozzáad ahhoz, aki vagy és minden alkalommal egy kicsit jobban megismerheted magadat is. Az önismeret és kikapcsolódás útjához minden jót kívánunk Neked! Filmezz, gondolkodj rajta, merülj el a történetben és magadban! Az életed az a film, amelynek Te vagy a főszereplője! Éld meg a lehető legteljesebben!

Fecser Zsuzsanna