Mennyit torzít rajtunk a social media?

Találkoztál már olyan insta fiókkal, ami azt hirdeti, hogy ezen a platformon a képek fele fake? Szerkesztett, filterezett, és egyszerűen nem a valóság? És mennyiben hittél neki? Vagy mennyiben görgettél tovább? 

Az, hogy a social media hazudik nekünk, nagyjából az Instagram térnyerése óta egyértelmű mindenki számára. A Facebookot - vagy elődeit, a Myvipet, és az Iwiwet - még nem arra használtuk, hogy megmutassuk mennyire tökéletes az életünk, egyszerűen egy digitális fényképalbumnak tekintettük. Nem mondom, hogy nem ment a fejvakarás, hogy éppen melyik kép kerüljön fel, és melyik nem, de például én, akinek a Myvip albumában Taylor Lautner is helyet kapott... Hát nem a #perfectlife hashtagre gyúrtam. 

Aztán jött az Instagram, ahol a hosszú szövegek helyét átvették az igényes, szépen lőtt, tökéletesen fényezett képek, majd megismerkedtünk a filterekkel, és elszabadult a pokol. 

Vannak olyan applikációk, amikben szó szerint 2 kattintás a kerekebb popsi, a problémamentes bőr, vagy az "éppenmostjöttemkiafodrásztól" frizura. Ami rém szórakoztató lehet, de borzasztó káros, ha egy több 100 ezres követőbázissal rendelkező influencer vagy, és a követőid elhiszik, hogy ez a valóság. 

 

Példaképeink

Nem leszek álszent, nekünk (90's kids) is voltak példaképeink, poszterek a Bravo (!) és az IM (!) magazinból, de azok igazi nők voltak. Énekesek, színésznők, akikért úgy igazán lehetett rajongani. Igazi ruhákban, olyan stílussal, amit bármelyikünk le tudott másolni, ha más nem az apukája szekrényéből: gondoljunk csak Avril Lavigne ikonikus boyfriend nadrágos, két réteg atléta + nyakkendő kombójára. 

A korosztályom lányai - bár a legtöbb magazin címlapján akkor is a tipikus modell alkatú lányok kaptak helyet - nem láttak annyi káros példát, mint a mai generáció. (Mondom mindezt úgy, hogy korunk tinimagazinjaiban súlyos hasábokon keresztül foglalkoztak hónapról hónapra a fogyás témakörével.)

 

Hogyan lehet így értékrendet, önismeretet építeni? 

Őszintén? Giga nehezen! 

Még néha én, felnőtt fejjel is azon kapom magam, hogy hosszú perceket töltök el egy-egy influencer profilján, és bosszankodom, hogy én miért nem így nézek ki. Aztán egyre több #bodypostivity profilt kezdtem követni, és olyan véleményvezéreket, akik több képen keresztül mutatják be, hogy egy-egy fotónál mennyit számít a póz, a fény, a szög, és hogy mennyi olyan tartalom vesz körül minket, ami bármennyire is valósnak tűnik - nem az. 

Véleményem - és tapasztalatom - szerint meg kell tanulnunk az egyik legfontosabb tételmondatot, amit később az életünk minden területén tudunk majd hasznosítani: 

Nem szabad máshoz mérni magunkat!

Tudom, hogy ez Coelho szintű idézetnek hangzik, és totál jól mutatna egy lemenő napra szerkesztve, valami kacskaringós betűtípussal, de ha ezt felismerjük, megtanuljuk, és be tudjuk építeni a mindennapjainkban, akkor bizony előbb-utóbb már szabad szemmel is kiszúrjuk majd a digitálisan összenyomott darázsderekat, és az appokkal megnagyított szemeket. 

 

Szabj időkeretet!

Emellett nem egy hátrány, hogyha tudsz magadnak határt szabni. A social media cél nélküli pörgetése jó agyradír lehet a nap végén, de sokkal hasznosabb, ha helyette sétálsz, - az még a mentális egészségednek is jót tesz -, vagy gyakorlod valamelyik mindfullness technikát. Esetleg valami sorozatba mélyedsz bele. 

Ha ez totál nem megy, jó gyakorlat lehet beállítani egy képernyőidőt, ami lejártával automatikusan leblokkol applikációkat, hogy ne nyomkodd feleslegesen a telódat.

 

A legrealebb social media app

Ha ismered magad, és tudod, hogy pörgetned kell valamit, akkor ajánlom neked, az új social media appot, a BeRealt. Ez egy olyan applikáció, 

  • amire nem tudsz ráfüggni, mert ő szól, hogyha posztolhatsz, és egy nap egynél többször nem tudsz
  • ahol 2 perced van elkészíteni a képet
  • ami egyszerre fotóz az előlapi és a hátlapi kameráddal.

Őszintén: ha megcsömörlesz az Insta tökéletességétől, csak lépj át a BeRealbe, és visszajön az életkedved, ahogy látod majd a sok tokát, az éppen ágyban fekvő, vagy munkában ülő embert, az elkapott, igazi pillanatokat. 

 

De talán a legfontosabb az, hogy ne stresszelj rá! Az élet nem tökéletes, mi sem vagyunk azok, de ez talán pont így van jól. Mert gondolj bele, milyen fárasztó lehet azt a fránya pózt tartani egész nap. 

 

Kovács Eszter Csilla, Kex