Mentális egészség és fesztivál

Sokan szeretünk és szoktunk rendszeresen fesztiválokra járni. Én magam is így vagyok ezzel, így most, hogy elérkeztünk a várva várt fesztiválszezonhoz, érdemes lehet kicsit beszélni a mentális egészségünkről, a fesztiválokon.

A fesztiválok pozitív oldala
A fesztiválok energikusak, feltöltenek, összehoznak. A diverzitás, azaz sokszínűség virágzik a fesztiválokon, hiszen a legkülönfélébb embereket hozza össze egy zenekar, énekes vagy egy DJ szeretete. Nemtől, kortól, vallási és szexuális hovatartozástól függetlenül ölelkezik össze a tömeg egy-egy dalra, vagy ugranak egymás nyakába a pogó során. Számos futó ismeretség, mély barátság vagy akár szerelem terepe lehet egy jó fesztivál, amit sose felejtünk el. Ha nyitottak vagyunk rá, rengeteg új dolgot ismerhetünk meg a civil szervezetek sátrainál, amiket mindenképpen érdemes napközben meglátogatni, hogy tovább gazdagítsák az élményt. A napindító jóga és egyéb szervezett, reggeli és napközbeni tevékenységek közösségélményt, a valahova tartozás, az összetartozás érzését hozhatják. 

Ezenkívül még számos lehetőség és különböző program várja minden fesztiválon a látogatókat. 

Ezek egytől egyig növelik a résztvevők hangulatát és aktuális jóllétét. 

A negatívumokról is ejtsünk pár szót
Azonban a fesztiváloknak rossz oldala is van, ami rányomhatja a bélyegét az egész élményre. Hiszen az idő túl meleg, túl esős, túl hideg, túl szeles, túl bármilyen; a sátor túl kicsi, túl világos, túl meleg, túlságosan beázott, túl rossz helyen van; a koncert túl hangos, túl korai, túl későn kezdődik, túl sokan vannak, túl messze vagyok tőle; a fesztivál túl poros, túl sáros, túl árnyékos, nem elég árnyékos, és amúgy is messze van a szállástól. Közben éhes is vagyok, mosdóba is kell menni, ahol félórás a sor, meg amúgy semmi nem olcsó, de legalább drága. Szóval azért sok minden állhat a jó fesztiválélmények útjában. Nézzük, mit tehetünk, mire érdemes figyelni, hogy a maximumot hozzuk ki a fesztiválokból!

Nyugi-bugi
Pont abból adódóan, hogy a fesztiválokon a programok mind-mind nagyon szuperek, a koncertek meg egyenesen fenomenálisak, mindenhol is ott szeretnénk lenni, és 24 órás ütemterveket csinálunk, amiben minden benne van, csak a pihenés nem. 

Az nagyon jó, ha nyitottak vagyunk a lehetőségekre, de ne essünk túlzásokba! 

Alapvetően is nagyon intenzív és pezsgő napokról van szó, ahol semmiből se szeretnénk kimaradni, de ha nem hagyunk magunknak lehetőséget a kiengedésre, pihenésre, annak kimerülés lesz a vége. 

Ha lemerülnek az energiatartalékok, már a legkedvencebb előadónk koncertjét se fogjuk tudni teljes szívvel élvezni, ami az egész fesztivál fénypontja lett volna. Ha tudjuk is tartani ezeket a szoros programokat, de nem jelentenek már pozitív élményt, örömet, akkor érdemes átgondolni, hogy érdemes-e beáldozni az általános pozitív hangulatot a FOMO (fear of missing out ~ lemaradástól, kimaradástól való félelem) oltárán.

Aludjunk, amíg jólesik, napozzunk át egy délutánt, sétáljunk céltalanul, mondjunk le a számunkra nem annyira fontos koncertekről, vagy hallgassuk őket hátul, üldögélés közben az első sorban való tombolás helyett. Legyünk igazán jelen, nemcsak testben, de lélekben is, és engedjünk magunknak pihenést. 

Legyünk rugalmasak!

Előfordul, hogy egy betervezett programra sietve belebotlunk valami olyanba, amit nem szeretnénk kihagyni. Hát akkor ne. Akkor álljunk meg pár másodpercre, gondoljuk át, hogy abban a pillanatban mit szeretnénk inkább, és csináljuk azt. Ha ez éppen egy strandröpi bajnokság helyett egy csillámtetkó „varratás” a barátainkkal, hát üsse kavics, csináljuk inkább azt, ha nagyobb örömet okoz. 

A TÁRSaságról
Olyanokkal menjünk fesztiválozni, akikben bízunk, és lehetőleg összeszokott társaságot alkotunk. Mások a vágyak, preferenciák, mindenki mást szeretne csinálni, enni, inni és nem csinálni. Ez teljesen okés, de a kommunikáció és a kompromisszumok elengedhetetlenek, egy-egy ilyen hét során. Ez amúgy bármilyen nyaralás, nem hétköznapi helyzet során fontos egy társaságnál, de fesztiválokon, a legkülönfélébb programok tengerében még inkább hangsúlyos. 

A napok előrehaladtával, az energia csökkenésével, és az alváshiány elhatalmasodásával megszaporodhatnak a konfliktusok, nézeteltérések és az észlelt rugalmatlanság a másik fél részéről. Fontos, hogy olyan emberekkel legyünk, akik nem hagynak magunkra, és akikkel mégis zöld ágra tudunk vergődni valahogy. Illetve ilyenkor a türelmet és megértést ne csak a másiktól várjuk, mi is igyekezzünk ezeket gyakorolni.

Jó, ha együtt tudunk maradni, együtt átélni és megélni az önfeledt élményeket, pillanatokat, de ha véletlen különválnánk, mindenképpen tudjunk a másikról. Hol van, mi a terv, hol és mikor találkozunk újra. 

Fesztiválokon nagyjából lehetetlen mindig elérhetőnek maradni, de igyekezzünk ügyelni rá, hogy legalább hívásokra elég egyenleg és töltöttség maradjon a telónkban. 

És ezt néha csekkoljuk is, mert az senkinek nem jó, ha 26 nem fogadott hívásnál vesszük észre, hogy amúgy kerestek. Mindenki megnyugszik, ha tudhatja, hogy a másik is okés, és hasonlóan jól érzi magát, mint mi. És később ne felejtsünk el megosztani egymással az újra egymásra találáskor minden egyes csodás pillanatot, hogy úgy érezhessük, mégis ott voltunk egy kicsit a másikkal. 

Segítők a fesztiválokon
Érdemes tájékozódni. Nem csak a mosdók, pultok és színpadok terén, de például a lost and found, az információs pultok, elsősegély pont vagy a biztonsági központok elhelyezkedése is fontos lehet. Természetesen az a legjobb, ha utóbbiak közül egyiket sem kell felkeresni, de biztonságérzetet nyújt, ha tudjuk, hova és kihez fordulhatunk segítségért a helyszínen. 

Saját tapasztalatból kiindulva is mondom, hogy érdemes megbeszélni egy találkozási pontot, ahol, ha mindenki elkeveredik és minden telefon lemerül vagy eltűnik, meg tudjátok egymást találni.

Ilyen, és ehhez hasonló óvintézkedések, amikre remélhetőleg nem lesz szükség, biztonságot nyújthatnak mindenkinek. A szervezők minden helyzetre fel vannak készülve, úgyhogy soha ne habozzatok felkeresni ezeket a segítségnyújtó helyeket.

Érdemes lehet azzal kapcsolatban is tájékozódni, hogy hol találunk segítőket hazai fesztiválokon. Ők önkéntesek, akik kifejezetten a mentális és pszichés nehézségekkel való megküzdésben segítenek nektek. Bármikor felkereshetitek őket, hiszen nem mindennapi szituációk tudnak kialakulni egy-egy fesztiválon, amiknek a feldolgozásához jól jöhet egy segítő beszélgetés. 

Ami a sátorban történik… az csak akkor történik, ha mindketten úgy akarjuk!
Azt hiszem, hogy azt a legtöbben tudjuk, vagy legalábbis sejtjük, hogy a különböző zenei fesztiválokon nagyon gyakori az új ismeretségek kialakulása, amelyek gyakran nem állnak meg, az ártatlan beszélgetésnél vagy a közös bulinál. Bizony előfordul, hogy egyikünk sátrában vagy szobájában ér véget az este. 

Ebben az esetben két dolgot szeretnék kiemelni: az egyik a kölcsönös beleegyezés fontossága. Semmi olyanba ne menjen bele senki, amit nem szeretne igazán, és ne csináljon olyat, amiről nincs meggyőződve, hogy partnere is szeretné. Ez akár egy apró érintés is lehet, nem feltétlenül az intimnek vélt területeken. Minden érintés intim, és ezt tiszteletben kell tartanunk, és elvárhatjuk ennek a tiszteletben tartását mások felől is. És MINDEN esetben okés nemet mondani. Ha valami nem komfortos, álljunk meg, lassítsunk, semmiképp se folytassuk kizárólag a partnerünk miatt. Legyen folyamatos a kommunikáció, hiszen ez soha nem ciki, és mindig segít rajtunk, és másokon.

A másik dolog, amire szeretnék ilyen téren kitérni, az, hogy ha valami történt (bármi), és ez a felek közös beleegyezésével történt meg, nem volt se külső, se belső nyomás (ide hangsúlyozottan értendőek a különböző tudatmódosító szerek, amelyeknek már kis mennyiségű fogyasztása mellett sem vagyunk normál ítélőképességünk birtokában), akkor nem érdemes szégyenkezni. A szexualitás teljesen természetes dolog. Ha örömet okoz, azt csak a társadalmi megítélés miatt nem érdemes megbánni. 

Ha BÁRMILYEN más tényező miatt éreznétek esetleg megbánást, szégyent, kételyt, pánikot vagy bármilyen negatív testi, vagy lelki érzést, egy percig se habozzatok segítséget kérni! Segítséget kérni, beszélni, jelezni, hogy baj van, soha nem ciki, és mindig fontos, ha valami nem okés. 

Illetve ami természetesen mindig szükséges, az a védekezés. Akkor is fontos az óvszerhasználat a kalandoknál, ha a fogamzásgátlás más formájával is éltek, hiszen a betegségek ellen ez a leghatásosabb védelem. A különböző fertőzések pedig nemcsak a testünkre, de a lelkünkre is hatnak, így többszörösen is fontos, hogy védve maradjanak ellene a résztvevők. 

Tehát akkor ismételjük át, ami fontos
Összességében tehát fontos, hogy nyitottak legyünk, kommunikáljuk az érzéseinket általában és az adott pillanatban is mások felé, éljük meg szabadon a pillanatokat, figyeljünk oda magunkra, a társainkra és a környezetre. 

Hallgassunk a testünk és a lelkünk jelzéseire, és amire szükségünk van, adjuk meg magunknak. Jó, ha előre készülünk és tervezünk, de ne ostorozzuk magunkat, ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy mi előzetesen elgondoltuk. 

Engedjünk magunknak pihenőt, hiszen az extrém körülmények, extrém kimerítőek lehetnek. Legyünk kompromisszumkészek, elérhetőek, türelmesek, megértőek másokkal és magunkkal is. Fedezzük fel a fesztivált, beleértve azokat a helyeket és személyeket, akikhez segítségért fordulhatunk. 

És soha, de soha ne féljünk segítséget kérni vagy segítséget nyújtani másoknak. A nem az nem, és bármikor okés nemet mondani. Ami a legfontosabb: legyünk jelen és tényleg éljük meg a pillanatokat.

Vigyétek magatokkal ezeket a jó tanácsokat a fesztiválra is, itt

Mindenkinek szuper fesztiválszezont kívánok, figyeljünk magunkra és másokra! Ott tali!

A cikket Nagy Éva pszichológia mesterszakos hallgató készítette, a Pszichodiák Alapítvány szerkesztőségi csapatának tagja.

Évi bejegyzései a Pszichodiákon itt érhetőek el. 


Források:

Karsai Sz. (2021). 5+1 tipp a valódi fesztiválélményért

Karsai Sz. (2017). Lelki fesztivál-setlist – Tippek, hogyan készülj a fesztiválszezonra

 

Ha kedvet kapnál, gyere és tarts velünk az EFOTT fesztiválon! Az eseményt ITT találod.

 

Ha pedig úgy érzed segítségre vagy szükséged, vagy egyszerűen csak kiírnád magadból a dolgokat, ne habozz, írj nekünk a Nyisd meg! aloldalra!