Motiváltabb, mint valaha

Adj egy próbát ennek a maximum 1 órás pszichológiai trükknek, amivel elérheted a lehető legmotiváltabb formádat!

A feladatok, amikre gondolok nem holmi egyszerű tippek egy haverodtól, akinek szokása egy buli kellős közepén, megkérdőjelezhető életvezetési tanácsokkal ellátni téged. Ez egy többszörösen tesztelt, bizonyítottan működő pszichológiai intervenció, ami pontosan abból a célból lett megalkotva, amire a címben is utaltam: Hogyan érje el valaki a legmotiváltabb állapotát?

Utáljuk, ha nincs motivációnk. Velem gyakran előfordult, hogy nap napot követett, és egész végig semmi produktívat nem csináltam, még a legalapvetőbb szükségleteimet is éppen hogy kielégítve, az ágyamban feküdtem, sorozatokat néztem vagy a közösségi média bugyraiban fürödtem. Habár pillanatnyilag, a jelenben ez kellemes állapotnak tűnhet, érezzük, hogy hosszút távon rossz következményei lesznek ránk nézve, viszont gyakran mégsem tudunk erőt venni magunkon, hogy változtassunk az életmódunkon.

Mi szükséges hozzá, hogy ez mégis sikerüljön? 

Célok. Muszáj célokat felállítanunk, konkrétakat a jövőnkkel kapcsolatban, legyen ez a folyamat bármennyire nehéz, gyakran akár félelmetes. A feladat, amit be szeretnék mutatni pontosan ezt segít véghez vinni.

Első rész

Fogj egy üres papírt, vagy akár egy üres Word doksit a gépeden, és készülj fel arra, hogy írni fogsz, lehetőleg egy nyugodt környezetben, ahol képes vagy csakis a saját gondolataidra fókuszálni! Az első részben 15 percig folyamatosan írj le mindent, ami eszedbe jut, ha azt kellene meghatároznod, hogy mi lenne a lehető legjobb élethelyzet, amiben találnád magad, ha két évvel a jövőbe tekintenél! Arról az állapotról írj, amit akkor érnél el, ha mindent a lehető legjobban csinálnál mostantól kezdve, beleértve ebbe a munkádat, a felelősségeidet, a szociális életedet, a családoddal való kapcsolatodat, a testi és lelki egészségedre való odafigyelést és a hobbidat. 

A gondolatoknak pedig próbálj meg nem gátat szabni! Engedd, hogy kövessék egymást, és kivétel nélkül mindegyiket írd le, ami eszedbe jut!

Második rész

Ha ezzel végeztél, pihenj egy pár percet, majd kezdj hozzá a második részhez! Itt újból 15 percig kell írnod, de most pontosan az ellenkezőjéről. Mi történne, ha mostantól mindent rosszul csinálnál, és cserben hagynád saját magadat, elárulnád a jövőbeli énedet, és tönkretennéd a következő két év során a karrieredet, a baráti kapcsolataidat, a családtagjaiddal ápolt kapcsolatokat, az életed minden területét? Hogy nézne ki pontosan ez a pokoli állapot? Ezt kell kifejtened, ugyanúgy szabadon leírva minden gondolatodat, bármennyire is megterhelő érzelmileg ez az egész.

A visszajelzés legtöbbször az szokott lenni, hogy a feladat végeztével nem halogatják tovább a teendőiket az emberek, és nem vesztegetnek időt azzal, hogy kitalálják, éppen mivel is foglalkozzanak a jelenben. Ez azért van, mert míg a csodás jövőkép csábítja őket magához, vonzza őket, hogy minél hamarabb elérjék, addig a borzalmas rémkép a jövőről hátulról üldözi őket, mindig a fejükben élve, megmutatva magát, ha döntési helyzetbe kerülnek a mindennapi élet során.

Senki sem állítja, hogy ez egy egyszerű feladat, vagy hogy nem megterhelő, viszont egy dolog garantált: 

Ha gyakran úgy érzed, hogy a motiválatlanságod reménytelenséggel tölti meg a mindennapjaidat, akkor valójában értelmetlen lenne nem megpróbálni ezt a technikát. Ha pedig úgy érzed, hogy ehhez sincs erőd, hát írj kevesebbet, és legyen a kitűzött jövőkép csupán a holnapi nap estéje! A lényeg, hogy adj neki egy próbát, és aztán élvezd a jól megérdemelt hatását!


Szupkay Benedek

 

Ha úgy érzed segítségre vagy szükséged, vagy egyszerűen csak kiírnád magadból a dolgokat, ne habozz, írj nekünk a Nyisd meg! aloldalra!