Olaszországon innen és túl - avagy a dolce far niente könyv verziója

A helyzet folyamatosan változik. Szituációk jönnek, mennek. A rossz dolgok csak úgy megtörténnek. De a könyvek mindig itt lesznek nekünk.

Őszinte leszek, nem teljesen tudom mihez kezdtem volna magammal, ha a karantén elején nem találok vissza ahhoz a hobbimhoz, amit nincs időm felkiáltással, újra és újra háttérbe szorítottam. Az olvasásról és a könyvek szeretetéről beszélek. 

Engem ért az a megtiszteltetés, hogy itt, a FiLE – Nyisd meg! kampányunk alkonyán, már a legelején, könyvet ajánljak neked. 

Neked, aki magad alatt vagy, Neked, aki elvágyódnál, Neked, aki éppen unatkozol, Neked, aki már nem bírja az Insta negyvenkettedjére való kipörgetését. Neked. Legyél lány, fiú, bármilyen vallású vagy rasszú. Ajánlok Neked egy könyvet, amit szerintem mindenkinek legalább egyszer olvasnia kellene. 

Kép1

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Tökéletes elvágyódó szíveknek, hiszen olyan gyönyörű tájakon vezet végig az író, olyan részletes képleírással, hogy szinte érzed az ottani illatokat, látod a semmihez sem hasonlítható olasz fényeket, hallod azt az állandó morajlást, ami az országot jellemzi. Érzed a frissen sült pizza illatát, amely lágyan elegyedik a macskakő melegével, és a Vespák kipufogójának füstjével. Olaszország olyan rejtett zugaiba kalauzol Szerb Antal, hogy rögtön kedvet kapsz ahhoz, hogy teljes túratervet készíts magadnak, ahol majd a szabadság első édes perceit töltheted.

És a történetvezetés… Mint amikor valaki kedvesen kézen fog egy nagyszínpados koncert alatt, és gyöngéden átvezet a tömegen, egészen az első sorig. Vigyáz és figyel rád. Szerb Antal is ennyire figyel minden egyes szavára. Olyan játszi könnyedséggel kerekíti őket, mint ahogy kisgyermek fújja a szappanbuborékokat. És te is azt érzed, amit ő: 

gyönyörködsz, és egyszerre akarod mindet. 

Ezért lehet az, hogy a – kiadástól függően – 223 vagy 392 oldal, csak úgy átfolyik rajtad. Egy hosszabb este, vagy egy lassú hétvége tökéletes kiegészítője lehet ez a sziporkázó történet. Ha viszont hangoskönyv párti vagy, vagy szereted a takarításodat is hasznosan tölteni, akkor melegen ajánlom Kulka János előadásában. Ez az egyedi orgánum ad egy plusz bájt, az amúgy is elbűvölő cselekménynek. 

Szóval összegezve: Mindenképp olvasd el! Legalább egyszer. És miért mondom ezt? Mert úgysem tudod megállni, hogy ne olvasd többször! Gubbio mindig visszavár! 

 

Kovács Eszter Csilla

A kép forrása: unsplash.com