Vedd vissza az irányítást és ne halogasd tovább az alvást!

„Az alvás a gyengéknek való!” – szoktuk hallani válaszként pár ismerősünktől, akik esetében már senki nem érti, hogy csinálhatnak hatszáz dolgot egy nap alatt. Nos, pofonegyszerű. Nekik is 24 órából áll egy nap, nem tudják megfagyasztani, sem visszapörgetni az időt, csupán kitolják az alvásuk idejének kezdetét a hajnali órákig, gondolván úgyis ez a leghaszontalanabb cselekvés. Ezt hívjuk elalvási bosszúhalogatásnak.

Az elalvási bosszúhalogatás az angol „revenge bedtime procrastination” kifejezésből ered, ami azt tükrözi, amikor egy hosszú és stresszes munkavégzés után már kevés időnk marad a számunkra kedves, élvezetet adó tevékenységek végzésére a szabadidőnkben. Ezt a kimaradt szabadidőt pedig az alvásidőből lecsípve próbáljuk beépíteni a napjainkba, tehát bosszút állunk a saját napunkon, visszavéve az irányítást a saját kezünkbe.

Bosszúból halogatni az alvást nem is olyan érthetetlen tett, no de nem azért, mert mérges vagy az ágyadra, vagy nem mostad ki az ágyneműhuzatod, hanem mert az akár 10-12 órás munka után még szeretnél egy kis énidőt, ez pedig egyszerűen késő este fér bele az idődbe. Emiatt azonban nem veszed ki a napodnak azt a szeletét, amitől feltöltődhetsz és újult energiával nézhetnél szembe az elkövetkezendő nehéz időszakkal.

Hogyan lehet ezt a jelenséget a vizsgaidőszakra nézve lefordítani? Ha nem egy napi élvezet miatt toljuk ki az alvásunk idejét, hanem egy hosszabb távú célunk van vele, a győzelem kettes?

Ismerős érzés éjszakába nyúlóan a tételek felett feküdni, vagy a képernyő előtt görnyedni és a PPT-ket léptetgetve, kifolyt szemmel memorizálni a vizsgaanyagot? 

Mindenki átélte már ezeket, akár kapkodva az utolsó két napban, akár hetekkel előre készülve és tanulva. A nagy hajrában szinte természetessé válik egyre kevesebbet aludni, amikor az a motivációnk, hogy ezzel is több időt nyerjünk tanulni. Sőt, talán a legtöbben ilyenkor tudatában vannak annak is, hogy az idő teltével egyre nehezebben maradnak meg az olvasott anyagok.

„Már mindegy, olvashatnám a receptes könyvet is akár, akkor se jegyezném meg”.

Mindez negatív hatással lesz a testi, lelki, mentális és érzelmi egészségünkre.

Aludni nem jutalom, hanem szükség. Egy 2019-es tanulmány szerint a diákokra és a nőkre a legjellemzőbb ez a fajta elégtétel-virrasztás, sőt azoknál gyakori, akik az életük egyéb területein is halogató típusok. Erős kapcsolatot lehet kimutatni a napközbeni állandó stresszel. Heti három-négy vizsgával, szigorlatokkal és államvizsgával tűzdelt nyári napokon a diákok stressz küszöbe a plafont éri, addig nem érjük el a kívánt elégtétel érzést és élményt adó időt, amíg nem tudjuk, hogy az ebbe fektetett esti órák kifizetődnek.

Találjátok meg az egészséges egyensúlyt, ahol még a határaitokat feszegetve tudtok arcon pörögni, de a mentális és fizikai jóllét útját nem zárjátok el. A mentális egészség nem valaki, aki áll a zebránál a piros lámpa előtt, és majd akkor jön a mindennapjaidba, ha te zöldre váltasz. Ez a lámpa konstans zöld. 


Zsolnai Dóri