A HÖOK Közgyűlésének nyilatkozata az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban

A HÖOK Közgyűlése 2022. február 26.-i döntésének mentén a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az alábbi nyilatkozatot teszi az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban.

„A háború nemcsak azért a legnagyobb szerencsétlenség, mert az emberi életek millióit pusztítja el - egy járvány, az időjárás változása is elsöpri emberéletek százezreit -, hanem sokkal inkább az emberi lélek és műveltség területén végzett vészes pusztításai miatt” - Márai Sándor. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája együttérzését fejezi ki az ukrajnai lakosság, kiemelten a kárpátaljai magyarok és ukrajnai hallgatótársaink irányába. Elképzelni sem tudjuk, min mentek most keresztül, amikor országotok sorsa veszélyben forog, ti pedig ilyen helyzetben kell, hogy helyt álljatok. 

Ebben a vészterhes helyzetben kötelességünk, hogy saját képességeinkhez mérten, minden segítséget felajánljunk a bajbajutottak számára. Ezúton is köszönetünket szeretnénk kifejezni, minden olyan felsőoktatási intézménynek, akik aktívan részt vállalnak a segítségnyújtásban. 

Egy közösség akkor erős, ha összetart, amikor arra igazán szükség van - ezért tisztelettel kérjük a magyar felsőoktatás vezetőit, és az őket képviselő Magyar Rektori Konferencia segítségét, hogy a magyar felsőoktatási intézményekben már elindult kezdeményezéseket – közösen - országos szintre emeljük.

Hallgatói szervezetként tisztában vagyunk vele, hogy jelen nyilatkozat nem több mint egy apró gesztus, csepp a tengerben. Adományt gyűjtünk, kollégiumi szálláshelyet ajánlunk fel, tesszük, ami tőlünk telik, ebben a kilátástalan helyzetben.

Végül tagszervezeteinknek szeretnénk üzenni: Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata, Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzata - gondolunk rátok és mindazokra, akik a rossz döntések háborújában kénytelenek helytállni. 

Tartsatok ki, legyetek erősek!